NAŠA KOSA JE NJIHOVA SREĆA: Prikupljanje vlasi za izradu perika deci oboleloj od raka

S. B. Milošević

13. 09. 2020. u 08:50

DA moja kosa bude tvoja kosa" - pod ovim sloganom zvršeno je jučerašnje prikupljanje kose za decu obolelu od raka, održano u jednom frizerskom salonu u Vojvode Stepe, u organizaciji udruženja "Uvek sa decom".

Novosti

Ovog septembara udruženje obeležava 30 godina rada, tokom kojih je pomagalo deci koja se leče na dečjem odeljenju na Institutu onkologije i radiologije Srbije. Ovu godinu rešili su da obeleže akcijom šišanja i doniranja kose za decu obolelu od raka kako bi se napravile perike od prirodne kose. Akcija nema rok trajanja, jer je potreba za perikama od prirodne kose konstantna.

- Shvatili smo koliko je gubitak kose veliki šok za svu decu koja su u procesu lečenja, posebno za devojčice. Želimo da podignemo svest o ovom problemu u javnosti i motivišemo sve ljude da se priključe humanitarnoj akciji. Perike od prirodne kose su skupe i često porodice nisu u mogućnosti da ih kupe ze dete. Današnja akcija je odlično prošla, devet devojaka je dalo svoju kosu, a već je 80 njih doniralo kosu - rekla je Mileva Ličina, iz udruženje "Uvek sa decom".

Julija Vidanović (13) iz Babušnice svojim primerom želela je da podstakne sve da doniraju kosu.

- Kad sam imala šest godina, čula sam za akcija doniranja kose i poželela da i sama pomognem nekom, i bila sam najmlađi donator tada. Život je hteo da i sama, posle samo nekoliko godina obolim od sarkoma i budem na drugoj strani priče. Tokom lečenja ostala sam bez kose. Svima koji se dvoume da li da doniraju kosu ili ne, poručujem da nema lepšeg osećaja nego pomoći drugima - iskrena je Julija.

Inače, ovaj mesec se obeležava i kao "Zlatni septembar" i posvećen je deci oboleloj od raka. Obeležava se osvetljavanjem objekata zlatnom bojom u gradovima širom sveta, pa tako i kod nas. Ove godine biće obojeni u zlatno Most na Adi, Narodna skupština, Brankov most, Palata "Albanija".

Novosti

KOSU MOGUĆE SLATI I POŠTOM

ZA doniranje je potrebno da bude ošišano minimalno 15 centimetara zdrave kose, može biti i farbana. Šišanje u salonu u Vojvode Stepe 133 biće besplatno za sve koji se u narednom periodu prijave preko sajta udruženja www.sadecom.org.rs. I veliki broj drugih frizerskih salona dobiće uputstva za doniranje kose. Oni koji nisu iz prestonice, ošišanu kosu za potrebe izrade perika mogu da pošalju na: Uvek sa decom, Smiljanićeva 6/1/5, Beograd.

Pogledajte više