SPLAVOVI RADE I BEZ DOZVOLE: Grad naložio uklanjanje lokala, ali žurke se održavaju

S. VIDAČKOVIĆ

08. 09. 2020. u 11:00

BEZBEDNOST na beogradskim splavovima i dalje je jedna od pravno najnejuređenijih oblasti u gradu.

Foto I. Marinković

Dok narodni poslanici ne usvoje Zakon o izmenama i dopunama propisa o vodama koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, veliki broj plutajućih objekata koji su gusto i uglavnom nelegalno načičkani na Savi i Dunavu predstavljaće problem za sigurnost.

Kako su za "Novosti" objasnili iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, splavovi koji nemaju Svedočanstvo o sposobnosti za plutanje nisu prošli tehnički pregled, što znači da nisu bezbedni za korišćenje.

- Postavljanjem plutajućih objekata suprotno propisanom zahtevu da moraju biti udaljeni 15 metara jedan od drugog, dodatno se ugrožava bezbednost ljudi i imovine, što se najbolje moglo videti u januaru ove godine kada je izbio požar na jednom od splavova "Cunami", koji se vrlo brzo proširio na još dva objekta na vodi koji su bili na svega metar udaljeni jedan od drugog - kažu za naš list u resornom ministarstvu.

NEMAJU KOMENTAR

"Novosti" su pokušale da stupe u kontakt sa vlasnicima lanca splavova "Cunami haus", ali su nam kratko poručili da ne žele da daju izjave za medije. Inače, Zakon o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama za ovakve prekršaje propisao je kazne u rasponu od 200.000 do 2.000.000 dinara za pravno lice, odnosno od 10.000 do 100.000 dinara za odgovorno fizičko lice.

Upravo je lanac splavova "Cunami" koji se nalazi u Bloku 44 na Savi u Novom Beogradu, jedan od primera neuređenosti na rekama. Prema podacima ministarstva, Republička inspekcija utvrdila je da deset od čak 11 splavova "Cunami haus" nema nikakvu dozvolu. Gradski sekretarijat za inspekcijske poslove utvrdio je da postoji osam objekata za uklanjanje. To, pak, nije omelo vlasnike koji rade bez pauze, dočekuju goste i organizuju žurke.

- Jedini splav koji ima tehnički pregled je "Cunami" sa registarskom oznakom BG-P-665B, a čija registracija ističe 26. septembra ove godine. Za sve ostale splavove ili uopšte nije započet postupak tehničke kontrole ili je započet ali nikad nisu otklonjeni tehnički nedostaci zbog čega ovi objekti nikad nisu dobili Svedočansto o sposobnosti za plutanje.

Inspekcija nadležnog ministarstva izrekla je mere zabrane korišćenja tih objekata, koje nisu uvažene.

- Vlasnik je te mere više puta prekršio, zbog čega mu je izrečeno pet zahteva za vođenje prekršajnih postupaka - kažu nadležni. - Predmetni splavovi takođe nemaju rešenja kojim se dozvoljava njihovo postavljanje na delu obale, koje izdaje nadležni Gradski sekretarijat, zbog čega im je gradska inspekcija naložila uklanjanje, koje nije sprovedeno.

Pogledajte više