GRADNJA GASOVODA OŠTETILA CEVI VODOVODA: Žitelji Koteža bez vode zbog radova (FOTO)

A. Z. KLISURIĆ

03. 09. 2020. u 10:48

POSTAVLjANjE gasifikacionih cevi na levoj obali Dunava, prethodnih nedelja izazvalo je česte prekide vodosnabdevanja u naselju Kotež.

Foto: V. N.

Radnici "DM Investa", koji su angažovani na gasifikaciji, više puta su probušili vodovodne cevi, pa je firma prekinula radova tvrdeći da "Beogradski vodovod i kanalizacija" nemaju mape koje se poklapaju sa stanjem na terenu. Ovo komunalno preduzeće, pak, tvrdi da deo u kom su cevi pucale nije u njihovoj nadležnosti. U Kotežu trenutno ima vode, ali će se na gas pričekati.

Naselje je građeno početkom sedamdesetih godina, a kako tvrde u Udruženju građana "Kotež", u planovima nema ucrtanih postojećih cevi, pa je to razlog ovakvih problema.

- Radovi na gasifikaciji traju nekoliko meseci, poslednjih nedelja nekoliko puta se desilo da radnici probiju vodovodnu cev, a u domaćinstvima ostanu suve česme. Najgore je bilo pre par dana kada je probušena jedna od glavnih cevi na vodovodnoj mreži u Hrvatskoj ulici. Skoro tri dana pola Koteža nije imalo vodu - rekla nam je Danijela Nestorović, pravni zastupnik ovog udruženja. - Razgovarali smo i sa izvođačem radova, za sada su radovi prekinuti, ali ne znamo kako će se dalje odvijati i kako će se rešiti ovaj problem.

Foto: V. N.

Rukovodilac radova na gasifikaciji iz "DM Investa" Stefan Davidović kaže da planove koje su oni dobili koriste i radnici JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija".

SA LEVE OBALE, NA KARABURMU

RADOVI na gasifikaciji leve obale započeli su 4. maja u Krnjači. U planu je da se uradi 200 kilometara ove mreže, a do sada je završeno 120. Nakon završetka radova radnici "DM Investa" preseliće se na Karaburmu. Građevinski rok koji su dobili je novembar 2023. godine.

- Problem je nastao jer postojeća mreža nije ucrtana, pa nismo znali ni položaj ni dubinu na kojima se cevi nalaze. Šezdeset odsto planova nije tačno. Ostalo nam je da završimo još kilometar gasovoda u ovom naselju, ali radovi su trenutno obustavljeni - kaže Davidović. - Kada se vratimo na teren, verovatno ćemo morati da posao radimo na drugi način, tako što ćemo seći asfalt, a tada će ulice biti u potpunosti blokirane. Do sada smo uradili 120 kilometara mreže tako što smo kopali ulazne i izlazne jame, a da ljudi nisu ni primećivali da je išta rađeno.

Iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" rekli su, za "Novosti", da se sva uslovna i legalno izgrađena vodovodna mreža nalazi u Geoinformacionom sistemu preduzeća i redovno se ažurira.

- Cevi koje je pomenuti izvođač oštetio tokom izgradnje gasovoda se nalaze iza glavnog (blok) vodomera. Cevovodi koji se nalaze iza glavnog vodomera nisu u nadležnosti našeg preduzeća, mi ih ne održavamo i iz tog razloga se one ne kartiraju.

Foto: V. N.

Prema važećoj gradskoj Odluci o prečišćavanju i distribuciji vode, održavanje cevovoda iza glavnog vodomera je u obavezi vlasnika priključka, jer su to mreže koje su građene bez uslova, saglasnosti i nadzora JKP BVK - rekli su iz ovog preduzeća.

Pogledajte više