NOVOGRADNJA OD STAKLA I METALA U ISTORIJSKOM JEZGRU GRADA? Gospodar Jovanova dobija još jednu modernu građevinu

M. STANOJKOVIĆ

27. 08. 2020. u 14:20

U SRCU Beograda, na adresi Gospodar Jovanova 54 na Starom gradu trebalo bi da, umesto trenutne prizemne građevine, nikne šestopratnica.

Foto: V. N.

Reč je o stambenom objektu sa podrumom, prizemljem i potkrovljem, ukupne površine 1.899 kvadrata. Prema podacima Zavoda za zaštitu spomenika, objekat nije pod zaštitom i nema značaja za kulturno i istorijsko nasleđe, pa može biti porušen. Zainteresovani sugrađani mogu da ostvare uvid putem javne prezentacije od 31. avgusta do 7. septembra u Gradskoj upravi u Ulici 27. marta.

Kako se može zaključiti na osnovu idejnog rešenja, buduća višespratnica, odnosno čeoni deo, biće pretežno u staklu za razliku od susednog objekta, sa brojem 56, koji se u dokumentaciji procenjuje kao parametar za gradnju, a koji ima arhitektonsku vrednost.

- Za predmetnu parcelu je na osnovu definisane namene, tipologije objekta, idejnim rešenjem isprojektovan objekat za višeporodično stanovanje - stoji u urbanističkom projektu. - Projektantsko rešenje trebalo bi da se uklopi sa susednim objektom u Gospodar Jovanovoj 56, koji je klasifikovan da poseduje arhitektonsko-urbanističke vrednosti i to u smisli visine venca.

GARAŽA I KLIMA-UREĐAJI

OVDE je planirana i gradnja garaža za smeštaj automobila, koje se mogu graditi kao samostalni objekti na parceli i kao podzemno-nadzemne garaže.

- Prilikom projektovanja fasade, treba obezebediti mesto za postavljanje klima-uređaja i uskladiti sa stilskim karakteristikama objekata - navodi se u projektu.

Nova građevina, koja će nići u ovom već narušenom jezgru grada, budući da niz starih prizemnih objekata "prekidaju" nove višespratnice, zidaće se u duhu savremene autorske arhitekture sa primenom savremnih materijala svedenog kolorta.

- Uslove gradnje je definisao Zavod za zaštitu spomenika kulture - stoji u projektu.

Autori se pozivaju na to da kuća nema značaja ni za kulturno ni za istorijsko nasleđe, pa je projektom predviđena za uklanjanje, odnosno rušenje.

Prilikom projektovanja objekata koji se nalaze na granici sa zonom manje spratnosti treba obezbediti skladno povezivanje venaca na objektima. Maksimalna visina objekta je 24 metra, a sa povučenom etažom 27,5 metara - kažu projektanti.

Pogledajte više