SVADBA U DOBA KORONE: Performans Event industrije skrenuo pažnju Beograđana (FOTO)

S. Milošević

26. 08. 2020. u 14:04

PRAZNI stolovi i mladenci za mladenačkim stolom bez zvanica, privukli su pažnju Beograđana koji su jutros prošli pored Republičke Skupštine.

Foto: Ž. K.

Cilj performansa bio je da se skrene pažnja na veoma tešku situaciju u kojoj se nalaze organizatori venčanja i drugih događaja koji usled pandemije virusa korona ne rade od marta! Apelujući na državu da im pomogne, predstavnici Event industrije su juče Predsedniku države, Premijerki i Privrednoj komori predali molbe za rešenje ovog problema.

- Našu "event" industriju kao posebnu branšu ne prepoznaju ni država ni javnost, već nas svrstavaju pod kategoriju ugostiteljskih objekata poput kafića. Svi oni nekako rade, mi stojimo! Zbog zabrane proslava, naša industrija ne radi ništa. Ugrozen je opstanak 1.000 firmi koje zapošljavaju 20.000 ljudi, a sa honorarcima to je oko 30.000 onih koji zavise od ove branše - navodi Marijana Vukadin, predstavnik udruženja Event industrije.

Foto: Ž. K.

Kažu da je njihova sezona od maja do novembra i da tokom zime žive od onoga što zarade u mesecima kada se svadbe organizuju. Napominju da nisu u problemu samo objekti u kojima se proslave organizuju i saloni venčanica, već i dekorateri, cvećari, keterinzi, limo servisi, fotografi i snimatelji.

Foto: Ž. K.

Marijana Vukadin je navela da od države traže otpis doprinosa, pomoć oko plaćanja poreza, kao i da ako postoji mogućnost, država nastavi sa isplatom minimalnih zarada za sve u ovoj branši do maja sledeće godine.

Foto: Ž. K.

Foto: Ž. K.

Pogledajte više