NA REKAMA 319 SPLAVOVA: Sekretarijat za privredu završio popis ugostiteljskih objekata na Savi i Dunavu

J. DINČIĆ

25. 08. 2020. u 08:37

DUŽ uređene obale Save i Dunava nalazi se ukupno 319 splavova koji rade kao ugostiteljski objekti.

Novosti

Ovo su rezultati nedavno završenog popisa koji je obavio Sekretarijat za privredu, a koji su obuhvatili uže gradsko jezgro na kojem su smešteni plutajući objekti. Tačnije, na spisku su splavovi koji se nalaze na uređenoj levoj obali reke Save na Novom Beogradu u blizini naselja "Dr Ivan Ribar", prostoru oko Ušća i desnoj obali u blizini Mosta na Adi na Čukarici. Kao i plutajući objekti na Dunavu u Zemunu i prostor Ada Huje na Paliluli.

Radna grupa koju je formirao gradonačelnik Zoran Radojičić, pristupila je izradi nove Odluke o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu, a Sekretarijat za privredu je zaključio ugovor sa Urbanističkim zavodom za izradu Plana za postavljanje splavova na teritoriji prestonice. Planirano je da uskoro budu definisne zone na kojima će biti moguće postavljanje plutajućih objekata, odlaganje uklonjenih objekata, kao i zona na kojima se može odrediti mesto boravka brodova u raspremi na vodnom zemljištu u Beogradu.

- Usvajanje nove odluke očekuje se nakon usvajanja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama koji je trenutno u skupštinskoj proceduri - objašnjavaju nadležni. - Stupanjem na snagu novih pravila definisaće se obaveze korisnika plutajućeg objekta u skladu sa odobrenjem o postavljanju.

Nove odluke trebalo bi i da utvrde jasne obaveze vlasnika splavova i Grada. Vlasnici splavova će morati da održavaju i čiste deo priobalja koji zauzimaju. Kako je ranije bilo reči, splavovi čiji vlasnici ne budu izmirivali obaveze prema Gradu, odnosno plaćali naknadu, biće uklonjeni. Ugovorima će biti predviđena naknada za njihovo uklanjanje i to o trošku vlasnika koji nisu izmirivali obaveze. Takođe, planirano je i da objekti u zonama Gradu plaćaju naknadu po kvadratnom metru. Kao i da će za postavljanje splava vlasnik morati da dobije saglasnost nadležnih institucija koje se bave urbanizmom kako bi objekti bili približno sličnog izgleda.

OBALA DUGA 200 KILOMETARA

DUŽINA rečnih obala Beograda je oko 200 kilometara. Na teritoriji grada postoji 19 vodotoka prvog reda, koji su u nadležnosti JVP "Srbijavode" i oko 200 vodotoka drugog reda bujičnih vodotoka - nadležnost lokalne samouprave.

Pogledajte više