U PAMETNOM GRADU, PAMETAN I PARKING: Digitalizacija usluga najdalje odmakla u sistemu ostavljanja vozila

S. B. MILOŠEVIĆ

20. 08. 2020. u 10:00

U SKLADU sa tendencijom Gradske uprave da se digitalizuju usluge komunalnih preduzeća, u cilju promocije Beograda kao "pametnog grada", JKP "Parking servis" je među prvima unelo brojne novine tokom ove i prošle godine.

Foto Ž. Knežević

"Parking servis" je strategiju razvoja "pametnog parkiranja" započeo pre nekoliko godina, što je doprinelo sadašnjim rezultatima i inovacijama. To su pametni senzori koji daju informacije o slobodnim parking-mestima, info-table, e-parking, parking pass i pripejd kartice, ali i nova aplikacija.

Osim nalaženja mesta, građani će i uslugu parkiranja moći da izmire putem aplikacije, na tri načina: SMS porukom, platnim karticama, kao i sredstvima koja su deponovana na samoj aplikaciji. Ujedno, aplikacija pruža mogućnost i da se beskontaktno izmiri račun za korišćenje garaža i parkirališta, otkrivaju u "Parking servisu".
Instaliranje aplikacije je jednostavno objašnjeno na sajtu "Parking servisa".

Foto Ž. Knežević

- Po ugledu na evropske prestonice, sistem parking-senzora, koji pruža informacije o slobodnim parking-mestima u ulicama pokrivenim njima već funkcioniše. Na Vračaru i Savskom vencu, postavljeno je 3.600 senzora i oko 130 info-tabli koje pružaju informacije o slobodnim mestima u realnom vremenu. Ovaj sistem doprineo je skraćenju minuta provedenih u potražnji za parkingom, smanjenju saobraćajnih gužvi i emisije izduvnih gasova za 30 odsto, što doprinosi zdravijoj životnoj sredini - navode iz JKP "Parking servis".

Kako do slobodnog mesta

Foto Ilustracija VN

Nova aplikacija preduzeća koja je ove nedelje počela da radi pomaže vozačima da da dođu do najbližeg slobodna parking-mesta u garažama i parkiralištima, kao i u zoniranim delovima grada, gde su parking-mesta na ulici opremljena senzorima. To znači da, svi koji su instalirali aplikaciju budu automatski "u sistemu" koji im nudi opciju parkinga. Dovoljan je klik na aplikaciju u mobilnom telefonu.

U garažama i na parkiralištima postavljen je veliki broj stanica za plaćanje parkiranja, tako da je sistem naplate modernizovan i automatizovan. Korisnici sada imaju mogućnost plaćanja parkiranja bez odlaska na blagajnu i kontakta sa inkasantima.

- Na više od 70 lokacija postavljeno je oko 190 tabli na prilazima parking-objektima. Informacije se ažuriraju na 60 sekundi, a korisnici ih mogu videti i na internet-prezentaciji ovog preduzeća. Ovaj sistem skraćuje i put i vreme traženja slobodnog parking-mesta - pojašnjavaju u "Parking servisu".

Uvođenje e-parkinga, početkom avgusta, poslednji je rezultat njihove strategije ka razvoju "pametnog grada". Novi sistem elektronske kontrole i naplate parkiranja znači da vozači, koji nisu platili parkiranje u zoniranom području ili su prekoračili vreme dozvoljenog parkiranja, više ne dobijaju kazne zakačene na vetrobranskom staklu. Sada kontrolori izdaju elektronske dnevne parking-karte (eDPK), koje su u elektronskom obliku objavljene na sajtu, dok će vlasnici vozila obaveštenje o izdatoj eDPK dobijati i na kućnu adresu.

OBNOVA GARAŽA

IMAJUĆI u vidu bezbednost korisnika usluga i podizanje nivoa kvaliteta, "Parking servis" je obnovio osam javnih i 23 stanarske garaže. Sanirano je i 15 parkirališta i uvedena najsavremenija tehnologija na ovim objektima. Instalirani su punjači za elektro-vozila u garažama "Obilićev venac" i "Pionirski park". Postavljeni su solarni paneli na krovovima garaža "Obilićev venac" i "Zeleni venac" za funkciju proizvodnje električne energije.

- Mi smo uvezali sve svoje sektore u jednistveni sistem i napravili Kontrolno-operativni centar, iz kog se može pratiti rad na terenu i poslovanje celokupnog "Parking servisa". Uveli smo nove načine za plaćanje parkiranja - parking pass i pripejd kartice. Parking pass kartica je uglavnom namenjena posetiocima Beograda i može se kupiti za jedan, tri i sedam dana. Uz pomoć nje je omogućen neograničeni broj ulazaka na objekte u okviru kupljenog vremenskog perioda. Kod pripejd kartice novac se uplaćuje na karticu i uz pomoć nje korisnici mogu ulaziti i izlaziti iz garaža i našim parkirališta bez odlaska na blagajnu i čekanja u redu - kažu u "Parking servisu".

Akcija "Parkiraj i bicikliraj", omiljena je usluga dostupna Beograđanima. Ako korisnik parkira vozilo u garažama "Zeleni venac", "Masarikova" i "Sava centar", može da pozajmi dva bicikla za odrasle, odnosno po četiri bicikla - dva za decu i dva za odrasle ukoliko automobil ostavi u garaži "Obilićev venac" i na parkiralištima "Ada Ciganlija" i "Milan Gale Muškatirović". U 2019. je čak 50.000 sugrađana vozilo bicikle "Parking servisa".
 

Pogledajte više