ZMIJA U PREŠEVSKOJ: Belouška ušetala u kuću na Zvezdari

Š. M. - I. B.

28. 07. 2020. u 09:09

BRAČNI par Nikola i Ljiljana Vujanović pronašli su juče oko 11.30 zmiju beloušku, dugačku više od metra, u spavaćoj sobi svog doma u Preševskoj ulici 28 na Zvezdari.

N. Skenderija

Prekoputa njihove kuće nalazi se zarasla zelena površina, odakle je najverovatnije ovaj neobičan gost dopuzao.

Kako za "Novosti" priča Nikola Vujanović, dok je razgovarao telefonom s prijateljem, slučajno je u spavaćoj sobi kod ormara zapazio zmiju.

- Ulazeći u prostoriju mahinalno sam se okrenuo ka garderoberu i nisam mogao da verujem u šta gledam, u zmiju dužu od metra - kaže domaćin. - Najverovatnije je ušla kroz ulazna vrata, iako se na njima nalazi komarnik. Prvo sam je nagazio da bih je ošamutio i izneo u dvorište, gde sam je usmrtio.

N. Skenderija

T

Nakon neprijatne situacije, Vujanović je zmiju bacio u kontejner, pošto su nadležni na njihove pozive ostali nemi. Naši domaćini ističu da se slični slučajevi nisu dešavali ranije, a da je belouška najverovatnije izmilela iz obližnje zapuštene šume na uglu Preševske i Velimira Rajića, prešla ulicu i ušla u kuću.

Reporteri "Novosti" juče su se uverili da je površina koja se nalazi pored porodilišta na Zvezdari obrasla travom, šibljem i visokim rastinjem. Ograđena je žicom koja je gotovo zarđala, tako da je bilo kakav pristup nemoguć.

- Taj prostor nalazi se u sklopu vojnog objekta u kom su nekada živeli izbeglice i raseljeni - kaže Ljiljana Vujanović. - Već osam godina objekat je napušten, a niko od nadležnih nijednom nije uredio ovu neuslovnu površinu. I dok je ovde bilo stanara, sve je sporadično i retko uređivano. Pre dve godine obratila sam se Komunalnoj inspekciji Opštine Zvezdara, koja je rekla da nije nadležna i uputila me na Ministarstvo odbrane.

N. Skenderija

 

Zgrada koja pripada Vojsci potpuno je oronula, i doskora je na njoj stajalo upozorenje da je moguće obrušavanje fasade. Godinama se na ovoj lokaciji niko nije pojavio, tako da je i plac od oko 1.000 kvadrata, na samo tri kilometra od centra prestonice, ostao zapušten, bez naznaka o nekom skorijem uređenju.

ODGOVORI

POSLE "ulova" zmije, Vujanovići su prvo pozvali "Veterinu Beograd", koja ih je uputila na Ekološku inspekciju i Beokom servis, kako bi njima prijavili problem sa zapuštenom zelenom površinom prekoputa svog doma. Zaposleni u Beokomu su im rekli da će mejl biti prosleđen Komunalnoj inspekciji opštine Zvezdara i da odgovor mogu očekivati za nedelju dana.

Pogledajte više