ZAPRAŠIVANJE OKO BOLNICA: Otkriveni komarci sa virusom Zapadnog Nila, koji nije potvrđen

D. B. M.

17. 07. 2020. u 10:11 >> 01:04

VEST da je virus Zapadnog Nila i ovog leta pronađen kod komaraca u Beogradu, unela je dodatnu pometnju među naše sugrađane.

Foto Privatna arhiva

Verica Jovanović, direktorka Instituta "Batut" je, međutim, izjavila da je to normalna pojava i da ovaj virus u Srbiji još nije potvrđen kod čoveka, već samo u životinjskoj populaciji.

Zaraženi komarci registrovani su u Banjičkoj šumi, na Centralnom groblju, groblju Mali Zbeg, Topčiderskom groblju, na levoj obali Dunava, na potezu od Pančeva ka Pančevačkom mostu, u Kotežu, Obrenovcu i na Banovom brdu. Procenat zaraženosti je oko 20 odsto i ne odskače od prethodnih godina. Laboratorija Zavoda za biocide je utvrdila da zaraženi komarci cirkulišu u šumama, na grobljima i u predelima oko reka.

Odlukom Kriznog štaba za borbu protiv kovid-infekcije Zavod za biocide tretira komarce oko bolnica.

- Prisustvo virusa Zapadnog Nila kod komaraca je tek početak i možemo da očekujemo da će se u naredne dve-tri nedelje pojaviti i kod ljudi - kaže za "Novosti" prof. dr Tamaš Petrović, šef Odeljenja za virusologiju u Veterinarskom institutu u Novom Sadu i rukovodilac istraživanja o komarcima kao prenosiocima virusa Zapadnog Nila. - Sad je pravo vreme za početak kontrole kako bi se sprečila epidemija kod ljudi.

Stručnjaci iz Zavoda za biocide napominju da su se komarci ove godine pojavili sa zakašnjenjem i sad "jure" da nadokande propušteno. Ženke moraju da se pare, da polože jaja, a da bi polagale jaja potreban im je krvni obrok koji uzimaju od ljudi.

Do sada je utvrđeno da postoji oko 3.500 sojeva komaraca, a stručnjaci kažu da su ovogodišnji sitniji od onih na koje smo navikli i da ih postajemo svesni tek kada shvatimo da smo izujedani.

NAJSMRTONOSNIJI

NAJZNAČAJNIJE vrste komaraca su kućni i azijski tigrasti. Prvi prenosi virus Zapadnog Nila dok je drugi prenosilac veoma opasnih prouzrokovača oboljenja. Komarci spadaju u najsporije insekte, jer lete brzinom od jedan do dva, i četiri kilometra na čas, ali prouzrokuju više smrtnih slučajeva od bilo koje druge životinje na Zemlji.

Pogledajte više