PROBLEM VODOSNABDEVANJA: Željni vode u Vrčinu i Zaklopači

J. DINČIĆ

15. 07. 2020. u 13:28

MESECIMA unazad nekoliko hiljada stanovnika gročanskih naselja Vrčin i Zaklopača suočavaju se sa problemom vodosnabdevanja. Gotovo su navikli na česte restrikcije, nenajavljena isključenja i vodu u slavinama samo u kasnim noćnim satima.

Foto: V.N.

Iako su se u više navrata obraćali nadležnom preduzeću JP "Vodovod i kanalizacije Grocka", jedini odgovor bio je apel da se voda troši racionalnije. Za "Novosti" u ovom preduzeću ističu da je jedino rešenje problema završetak magistralnog cevovoda Makiš - Mladenovac i priključenje na isti.


- Već više od mesec dana imam problema sa vodom, odnosno nemamo je uopšte - priča za "Novosti" Bojan M. iz Vrčina. - Vodu dobijamo samo u noćnim satima, i to je puste samo na dva eventualno tri sata i isključe je ponovo, dok nam je u danima vikenda i to bilo uskraćeno.


Suve slavine i slab pritisak u vodosanbdevanju pogađa i stanovnike gročanskog sela Zaklopača. Bez vode su potrošači koji žive u višim delovima sela, a zbog nedovoljnog dotoka vode do podstanice pumpe nisu u mogućnosti da vodu prepumpavaju i da je distribuiraju do potrošača u ovom delu sela.


Nadležni iz JP "Vodovod i kanalizacija Grocka" objašnjavaju da je naselje Vrčin zbog svoje razuđenosti jednim delom pokriveno mrežom JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" preko dela Kragujevačkog puta, a veći deo naselja snabdeva se vodom iz arteskih bunara. Ovaj sistem za vodosnabdevanje puni se podzemnim vodama čiji je kapacitet prirodno smanjen tokom sušnih letnjih perioda.

KOPALI PA ZAKOPALI

OPŠTINSKI čelnici nedavno su počeli sa radovina na iskopu novog bunara dubine 150 metara u neposrednoj blizini centra Gročanske čaršije. Ipak, nakon ispitivanja terena utvrđeno je da na ovoj lokaciji nema dovoljno vode da bi se uradila bušotina, pa su tako radovi obustavljeni.

- Ove godine imamo pogoršanu situaciju jer zbog tekuće pandemije imamo nekoliko puta veći broj redovnih vikendaša u ovim mestima, a kako su zbog trenutne situacije ljudi sprečeni da letuju na primorskim destinacijama povećan je i broj montažnih bazena u odnosu na redovno stanje - objašnjavaju za "Novosti" nadležni iz JP "Vodovod i kanalizacija Grocka". - Ipak, sistem arteskih bunara nije projektovan za takvu potrošnju i bunari su već sada iscrpljeni zboh čega moramo da uvodimo restrikcije.


Na ovu vanrednu okolnost utiče i dosta sušnih dana u prethodnom periodu, pa su meštani dodatno nenamenski vodu trošili kako bi zalivali bašte i plastenike. Međutim, sistem arteskih bunara je projektovan da zadovolji potrebe uobičajene kućne potrošnje, dodaju sagovornici i ističu da se aktivno radi na rešavanju ovog problema.


- U toku je ispitivanje probne bušotine novog bunara koji će poboljšati vodosnadbevanje, ali ne može trajno rešiti pomenute probleme - objašnjavaju nadležni u ovom komunalnom prduzeću. - Trajno rešenje jeste završetak magistralnog cevovoda Makiš - Mladenovac kojim će se celo naselje Vrčin priključiti na fabriku vode u Makišu.


Situacija će se prirodno poboljšati posle prvih jačih kiša koje će povećati nivo podzemnih voda i napuniti bunare. Kišni dani će takođe zaustaviti i zalivanje bašta i korišćenje bazena.

Pogledajte više