OTVORENA NAUTIČKA SEZONA: Na Savsko pristanište uplovio prvi kruzer sa stranim turistima (FOTO)

A. Z. K.

17. 03. 2024. u 14:55

U BEOGRADU je juče otvorena nautička sezona na Savskom pristaništu.

Foto: D. Milovanović

Ove godine prvi je stigao "Viking lif". Na pristaništu je pripremljen i svečani doček za 180 putnika i 47 članova posade. Oni su, naravno, prvo probali pogaču i so, domaću rakiju, a uživali su i u domaćem folkloru.

Kruzer je na Savsko pristanište uplovio u podne, a brojne putnike dočekala je domaćinska atmosfera. Stranci su na sedmodnevnom putovanju pod nazivom "Prolaz ka istočnoj Evropi" i plove od Budimpešte do rumunske luke "Đurđu". Po izlasku sa broda dočekali su ih folkloraši kulturnog centra "Talija". Prve ovogodišnje goste sa kruzera dočekali su direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović i izvršna direktorka Prvog parobrodskog društva Ivana Mihailović.

Pristanište u Zemunu

POČETKOM septembra prošle godine otvoreno je međunarodno putničko pristanište u Zemunu. Ministar saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić tada je rekao da će ovo omogućiti povratak brodova u ovaj deo Beograda. Iako na pristaništa u našoj zemlji najviše svraćaju stranci, ideja nadležnih je da kroz projekat "Zaplovi Srbijom" i domaći turisti uživaju u ovom vidu turizma.

Tokom prošle godine u glavnom gradu bilo je 568 pristajanja sa oko 75.000 putnika. Među najbrojnijim putnicima koji na ovaj način dolaze u Beograd su iz Nemačke, Velike Britanije, SAD, Kanade, Australije i Kine.

Jedna inostrana kompanija ove godine uvrstila je Beograd i Srbiju kao destinaciju koja će biti u ponudi na kineskom tržištu. Očekuje se da bi gosti i posada iz Kine mogli prvi put da posete naš grad krajem godine.

Ove godine očekuje se više od 600 brodova koji će uploviti u glavni grad, pri čemu će i zemunsko pristanište imati značajnu ulogu tokom sezone.

- Nautička sezona je otvorena i trajaće sve do Nove godine. Sezona je produžena, a važno je da nađemo način kako da popunimo period od novembra do decembra - rekla je izvršna direktorka Prvog parobrodskog društva Ivana Mihailović.

U Agenciji za upravljanje lukama zabeležili su da je tokom prošle godine u našu zemlju kruzerima stiglo oko 183.000 putnika. Ove godine cilj je da na nivou naše zemlje bude oko 20.000 stranaca više koji će na brodovima doći u Srbiju.

Pogledajte više