OBOLELIH OKO 7.000 MANJE: Mini odmor uticao na smirivanje epidemiloške situacije

B.B.

21. 02. 2024. u 14:05

MINI raspust zbog proslave Dana državnosti značajno je uticao na smanjenje broja građana koji su, prošle nedelje, potražili pomoć lekara zbog akutnih respiratornih infekcija i oboljenja slični grupu.

Foto Shutterstock

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje od ARI obolelo je 12.889 osoba, što je oko 7.000 manje nego nedelju pre, sa dijagnozom OSG - 512, a bilo ih je 896.

Respiratorne infekcije najviše pohađaju decu i školarce, uzrasta od 5 do 19 godina - 38,7 odsto, slede radno sposobni meu kojima je bilo 34,4 odsto obolelih i mališani starosti do četiri godine sa 18 odsto. Najmanje bolesnih je među populacijom starosti 65 i više godine. Kada je reč o oboljenjima sličnim gripu najviše dignostikovanih slučajeva, više od trećine je među građanima starosti od 30 do 64 godine.

Tokom prošle nedelje u 51 uzorku je potvrđeno prisustvo virusa gripa - u 24 brisa A (H3), u 16 briseva A (H1), u 10 slučajeva A netipizirani, a u jednom virus gripa B.

Epidemiolozi poručuju da je najefikasnija mera prevencije gripa vakcinacija, a svim osobama koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija savetuju da što pre prime cepivo. Zaštita se stvara za dve-tri nedelje od dobijanja vakcine. Takođe, opšte mere prevencije obuhvataju izbegavanje bliskih kontakata sa obilelima, redovno pranje ruku uz izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, provetravanje prostorija.

Pogledajte više