ŠKOLA IZ TRI VEKA: Zemunska gimnazija, jedna od najvećih u Srbiji, obeležava 165 godina od osnivanja

B. Borisavljević

16. 10. 2023. u 10:26

TRADICIJA i ugled, ono je što krasi Zemunsku gimnaziju već 165 godina. Kroz tri veka postojanja, iznedrila je čitavu armiju maturanata, a trenutno njih 30.000 su radno aktivni. Osnovana je 23. septembra 1858. godine, ali se Dan škole obeležava 15. oktobra, kada je upisana prva generacija đaka.

Zemunska gimnazija, Foto N. Skenderija

 Prvi učenici su bili deca trgovaca, činovnika, zanatlija, a nastava se odvijala na nemačkom jeziku. Prve godine rada škola je imala 21 učenika i jedan razred, da bi već 1872. u klupama bila četiri razreda. Sada ova ustanova ima 48 odeljenja i 1.350 učenika.

Prema rečima Miloša Bjelanovića, direktora Zemunske gimnazije, u zgradi je prvobitno bila smeštena Niža realna škola, koja je 1881. prerasla u Veliku realku, a 1895. godine i u realnu gimnaziju. Zgrada je sagrađena 1879. godine u renesansnom stilu, a radovi na proširenju, koji su bili neophodni usled povećanog broja učenika, trajali su od 1912. do 1916. godine.

- Novi deo prvobitno je trebalo da bude izgrađen u renesansnom stilu, ali je to urađeno u post-secesionističkom, tako da od tada zgradu sačinjavaju dve građevine koje formiraju atrijum - kaže Bejalanović. - Problemi u organizovanju nastave počeli su sa Prvim svetskim ratom i potrajali do 1925. godine, kada je gimnazija vrata otvorila i za devojke.

Među poznatijim maturantima bili su Sava Šumanović, Nada Dimić, David Albahari i mnogi drugi. Kulturni značaj gimnazije ogleda se i u činjenici da su među profesorima bili Kosta Karamata, poznati helenista Miloš Đurić, kao i vajar i slikar Milan Besarabić.

- Treći vek trajemo, u 19. veku smo osnovani, radili u 20. i evo u 21. veku - navodi Bjelanović. - Sada smo u punom kapacitetu i lepoti. Opremljeni smo za 22. vek, a zadržali smo duh 19. veka, što se tiče arhitekture. Jedna smo od najvećih gimnazija u Srbiji. Imamo 48 odeljenja i 1.350 učenika. U školi postoje četiri smera - društveno-jezički, prirodno-matematički, za učenike sa posebnim sposobnostima za informatiku i za fiziku. Sve nas to čini atraktivnim. Ove godine imamo 340 novih đaka. Imamo i dodatnih 50-ak molbi koje čekaju za upis u prvi razred.

Bjelanović ističe da je ono što krasi Zemunsku gimnaziju - tradicija. Kaže da mu je jednom prišla majka, koja je rekla da je njeno dete peta generacija učenika gimnazije iz iste porodice. Kako se upisuju generacijski, tako se tradiconalno vraćaju u školu kao profesori. Tako je za katedrom mnogo bivših učenika, koji znanje prenose novim genaracijama gimnazijalaca.

SUSRET GENERACIJA

U SKLOPU obeležavanja značajnog jubileja u subotu 14. oktobra biće održan veliki susret maturanata i njihovih profesora. Prijavilo se više od 300 maturanata i profesora, među kojima su i najstariji Nada Lokner (92), profesor matematike i Mihajlo Grkinić (90), profesor geografije.

Svečana akademija zakazana je za ponedeljak u 18.30 časova.

Škola se može pohvaliti i đačkom čitaonicom, osnovanom 1911. godine u kojoj se održavaju pesničke i književne večeri. Školska biblioteka broji oko 27.000 naslova, a oko polovinu knjiga su školi poklonili bivši učenici i profesori.

Pre dve godine završena je kompletna rekonstrucija Zemunske gimnazije, koja je postala jedna od najmodernijih ustanova u Srbiji i regionu. Đaci su dobili savremene kabinete za hemiju i biologiju, salu za fizičko sa dijagnostičkim zdravstvenim centrom, salu za gimnastiku, svečanu salu, računarski centar, zbornicu, kao i druge prostorije koje su obnovljene u skladu sa pređašnjim izgledom. Strogo se vodilo računa da se u najvećoj mogućoj meri očuvaju stil i prvobitni arhitektonski plan.

Pogledajte više