PAŽNJA I OSMEH LEČE BOLEST: Dodeljena nagrada "Milosrdna sestra Darja Aleksandrovna Korobkina" najboljim medicinskim sestrama

A. Z. K.

03. 10. 2023. u 12:00

PRIZNANjE "Milosrdna sestra Darja Aleksandrovna Korobkina" koje dobijaju najbolje medicinske sestre i tehničari dodeljeno je sinoć u Ruskom domu Živoslavi Tasić, Mirjani Tošković i Mirjani Uzunović.

I. Marković

Ovu nagradu drugi godinu zaredom dodeljuje fondacija "Zajedno za osmeh".

Ove tri medicinske sestre iza sebe imaju nekoliko decenija radnog staža, a tokom svih tih godina prema pacijentima su bile pažljive, pune razumevanja i uvek su kao lek imale osmeh. Nagrada je otišla u ruke Živoslave Tasić koja već 30 godina radi u Domu zdravlja Niš, Mirjana Tošković već 40 radi u kraljevačkoj bolnici, a Mirjana Uzunović radi već nekoliko decenija u Kliničkom centru Srbije.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić dobila je juče plaketu za unapređenje položaja medicinskih sestara i tehničara.

- U vreme kada je Uroš Predić pravio skicu za svoju sliku "Kosovka devojka" nije ni mogao da nasluti da će ta slika biti simbol hrabrih bolničarki. Uručili smo nagrade u čast Darje Aleksandrovne Korobkine, a ona se sigurno tome nije nadala kada je pomagala srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu. Budite svesni kakva je čast ova nagrada i koliko je požrtvovanosti u Darijino ime utkano - rekla je ministarka.

Darja Aleksandrovna Korobkina rođena je u Petrogradu, bila je bolničarka i dobrovoljac u srpskoj vojsci tokom Velikog rata. Poginula je na frontu trudeći se da pomogne povređenim vojnicima.

Pogledajte više