SREĐENO POSUĐE IZ 16: VEKA: Stručnjaci Zvoda za zaštitu spomenika kulture restaurirali 13 keramičkih predmeta starih više stotina godina

A. Z. K.

31. 08. 2023. u 20:42

ZAVOD za zaštitu spomenika kulture Beograda u toku ove godine realizuje program konzervacije i restauracije arheoloških predmeta koji su nađeni na tlu prestonice.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda

Do sada je sređeno 13 keramičkih posuda koje potiču iz perioda 16. i 17. veka.

Restauraciju i konzervaciju predmeta sprovodi Zavod zahvaljujući sredstvima koja je obezbedio gradski Sekretarijat za kulturu. Predmeti koji su očišćeni pronađeni su na lokalitetima u užem centru Beograda.

Iskopavanje kod Skupštine

ARHEOLOZI već nekoliko meseci tragaju za istorijskim predmetima i nasleđem u blizini Doma Narodne skupštine. Ovde su pronađeni ostaci kuća s početka 20. veka, a ispod njih je sloj iz 19. veka. Pre dva veka na ovom mestu nalazila se utrina, vašarište i stočna pijaca. Arheolozi su stigli i do poznorimskog sloja iz 3. i 4. veka, a očekuju da će tu biti pronađeni ostaci rimske nekropole.

- Najbrojniji su krčazi i bokali u kojima se nekada čuvala, ali i iz kojih se pila voda - rekli su u Zavodu za zaštitu spomenika kulture. - U manjem procentu zastupljeni su lonci za čuvanje zrnastih ili nekih drugih namirnica. Pronađen je i pehar za vodu ili vino, jedan komad tegle za čuvanje kašaste hrane u kom je možda nekada čuvan džem, med ili kiselo mleko. Arheolozi su pronašli i dve činije za posluživanje jela na trpezi.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda

Posuđe koje je korišćeno pre nekoliko vekova je bilo jednobojno, a pojedini sudovi imaju na sebi talasaste linije. Međutim, jedan bokal se izdvojio u ovom posuđu. On ima glazuru, a i bio je ukrašen oslikavanjem i kako kažu u Zavodu, ovo je jedinstven predmet koji je pronađen u Beogradu.

- Ovi predmeti pripadaju kuhinjskom posuđu koje je bilo karakteristično za dorćolske kuće u vreme osmanske vladavine Beogradom - rekli su u Zavodu. - Predstavljaju prelaznu etapu proizvodnje između srednjeg veka i narodnog grnčarstva modernog doba. Iz tradicionalnih oblika razvili su se novi, koji su opstali sve do danas i neretko ih možemo sresti u starim seoskim domaćinstvima pod drugim nazivima u zavisnosti od regiona.

BONUS VIDEO:

KINESKINjA OSVOJILA INTERNET: Devojčica od 5 godina izvodi akrobacije na motoru

Pogledajte više