SVI SPECIJALISTI POD KROVOM: Dom zdravlja u Surčinu ima nove službe, a dobio i savremenu opremu

B.B.

20. 08. 2023. u 16:08

GRAĐANI Surčina više ne moraju da na specijalističke preglede odlaze u Zemun ili druge delove grada, već mišljenje stručnjaka mogu dobiti u Domu zdravlja Surčin, koji je otvoren u oktobru prošle godine

Foto GO Surčin

 Kako bi se građanima pružila najbolja moguća zdravstvena zaštita, za prvih devet meseci zaposlen je određen broj lekara specijalista, a nabavljena je i nova, savremena medicinska oprema.

Prema rečima v.d. direktora surčinskog Doma zdravlja dr Marka Beraka, uz pomoć Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i lokalne samouprave za nepunih devet meseci Dom zdravlja je pored postojećih odeljenja opšte medicine, stomatologije, ginekologije i pedijatrije, uspeo da opremi kompletnu specijalističku službu.

- Tako građani mogu, prvi put, da obave preglede kod oftalmologa, otorinolaringologa, dostupnih neuropsihijatara i kod dva psihologa, tu je i socijalni radnik - rekao je Berak. - Formirana je kompletna radiološka služba u kojoj rade dva radiologa sa pripadajućim tehničarima. Počeli su da se rade i ultrazvučni pregledi, ne samo abdomena, već i dojke i štitaste žlezde.

ČETIRI ULTRAZVUČNA APARATA

Dom zdravlja će u narednom periodu dobiti novu medicinsku opremu - četiri dodatna ultrazvučna aparata. Jedan će biti "rezervisan" samo za ultrazvuk srca, a radiće se ultrazvučni pregledi kukova tek rođenih beba.

Početkom septembra planirano je da se kadrovski pojača služba opšte medicine u ambulanti u Bečmenu i Boljevcima, ali i da Boljevci dobiju pedijatra.

Doktor Berak navodi da je otvoreno i Savetovalište za mentalno zdravlje mladih, kao i za odrasle. On ističe da je, zbog službe za fizikalnu medicinu i terapiju, koja ima veliki broj pregleda, moguće dobijanje još jednog lekara specijaliste.

- Najviše se fokusiramo na primarnu zdravstvenu zaštitu - kaže direktor. - Mesecima unazad se organizuju skrining pregledi na karcinom debelog creva, grlića materice, na dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, bubrežnu insuficijenciju i depresiju.

Dom zdravlja Surčin, pored matične ustanove, u svom sastavu ima zdravstvene stanice u Dobanovcima, Bečmenu, Boljevcima i Jakovu, kao i ambulante u Progaru i Petrovčiću.

Pogledajte više