GREJANJE NA OTPAD OD JESENI: Pri kraju druga faza poslova na postrojenjima nove deponije u naselju Vinča

A. Z. K.

06. 06. 2023. u 18:48

U OKTOBRU bi mogla da započne proizvodnja toplotne i elektirčne energije uz pomoć komunalnog otpada u Vinči, koji će zagrevati deo beogradskih stanova.

Beoinfo

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine gradska sekretarka Ivana Vilotijević obišla je juče novoizgrađene pogone. Trenutno je u toku završetak druge faze projekta nove deponije.

U ovim postrojenjima dobijaće se toplotna i električna energija iz komunalnog otpada i električna energija iz deponijskog gasa. Izgrađeni su i objekti za tretman građevinskog otpada, procednih voda, kao i nova sanitarna deponija komunalnog i inertnog otpada.

Prerada šuta

U VINČI trenutno radi i novi reciklažni centar u kom se obrađuje građevinski otpad. Nakon prerade, agregat koji se dobije ponovo se koristi za sređivanje nekategorisanih puteva.

Sekretarka za zaštitu životne sredine Ivane Vilotijević podsetila je da je prestonička deponija bila "crna tačka" u Evropi.

- Očekuje se da će u oktobru započeti proizvodnja toplotne i električne energije iz našeg komunalnog otpada. Kompletno je urađen toplo-dalekovod Konjarnik-Vinča i tih devet kilometara su već u svojoj funkciji - rekla je sekretarka. - Ovaj ekološki projekat 2019. godine proglašen je za najbolji u Evropi. Beograđani treba da budu svesni da je stara deponija "Vinča", odnosno stari način odlaganja otpada, otišao u zaborav.

Pogledajte više