TRAŽIMO ISTA PRAVA: Održana druga velika skupština članova Saveza Srba iz Crne Gore

A. Z. K.

06. 06. 2023. u 18:12

DRUGA izborna Skupština Saveza Srba iz Crne Gore održana je u zgradi opštine Stari grad.

Foto: D. Milovanović

Udruženje je osnovano pre četiri godine, a članovi i gosti ove sednice bili su u prilici da čuju šta je sve urađeno u prethodnom periodu, ali i šta je sve planirano.

Savez Srba iz Crne Gore pod svoje okrilje prima sve Srbe. Oni i dalje nemaju svoje prostorije, ali u planu je da izrade sajt gde će moći da se upišu svi Srbi koji su rođeni ili vuku poreklo iz Crne Gore.

Na samom početku sednice okupljenima se obratio i protojerej-stavrofor Radivoj Panić koji im je preneo pozdrave i poruku patrijarha Porfirija.

- Prenosim vam blagoslov patrijarha, želimo vam sve najbolje i da ostvarujete svoje planove, i da vam Bog da svako dobro u narednom periodu - rekao je protojerej-stavrofor Radivoj Panić.

Savez je nastao po blagoslovu mitropolita Amfilohija, a u maju 2019. godine održana je osnivačka skupština. U prethodnim godinama imao je brojne akcije. Kako se navodi u njihovim izveštajima, sa studentima Pravnog fakulteta pokrenuli su akciju za odbranu svetinja. U Vrbasu i Subotici su organizovali javne skupove kao podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu. Pre tri godine od Beograda do planine Jabuka kod Prijepolja članovi udruženja učestvovali su i u auto-litiji kojom su želeli da pokažu solidarnost u borbi protiv režima Mila Đukanovića.

Crna Gora, međa istine i laži

Prisutnim članovima na Skupštini, prikazan i film pod nazivom "Crna Gora, međa istine i laži", koji govori o prelomnim trenucima u istoriji Crne Gore o 1918. i Velikoj narodnoj skupštini srpskog naroda u Podgorici.

Na skupštini Saveza, za predsednika je odabran Željko Čurović i usvojen plan rada za naredne četiri godine. Čurović je rekao za "Novosti" da je po poslednjem popisu u Crnoj Gori 28,7 odsto stanovništva srpske nacionalnosti, međutim on tvrdi da ih ima mnogo više.

- Ne znam koliki je tačan broj Srba crnogorskog porekla u Srbiji. Ako gledamo do trećeg kolena, mislim da imamo tri Crne Gore u Srbiji - rekao je Željko Čurović. - Mnogi roditelji decu besplatno školuju u Srbiji. Naš cilj je da zaštitimo identitet srpskog naroda ma gde da se nalazio. U Crnoj Gori smo građani drugog reda, bez ikakvih prava. Prihvataju nas kao strance, na očevinu plaćamo porez kao stranci, ne možemo da glasamo, da izađemo na referendum, da odlučujemo o važnim pitanjima za sve nas. Za razliku od nas i Albanci, i Bošnjaci, i Hrvati, koji su na istoj poziciji, imaju ista prava kao ostali građani Crne Gore. Mi samo tražimo da smo ravnopravni.

Pogledajte više