NEMA KNJIGA, NEMA KNJIGOVEZACA: Posle dva veka ukinut obrazovni profil u Grafičko-medijskoj školi

B.Borisavljević

17. 05. 2023. u 11:18

POSLE dva veka školovanja knjigovezaca, ovo zanimanje moderno nazvano - tehničar grafičke dorade je ukinito.

Miloš Bukumira, Foto V. Danilov

 I pored mnogobrojnih apela da je reč o kadru koji je neophodan, Agencija za kvalifikacije odbila je da da "zeleno svetlo" na standarde kvalifikacija, pa Grafičko-medijska škola neće moći da upiše novu generaciju đaka na ovom obrazovnom profilu. To praktično znači da bi moglo da dođe do ukidanja knjiga, časopisa, novina i svih drugih štampanih proizvoda.

Prema rečima Miloša Bukumire, direktora Grafičko-medijske škole, Agencija za kvalifikacije je odlučila da obrazovni profil "tehničar grafičke dorade" nije više potreban u Srbiji, uz obrazloženje da je predložena kvalifikacija već obuhvaćena postojećim kvalifikacijama - "tehničar dizajna grafike" i "tehničar dizajna ambalaže". Kao "uteha" odobreno im je da upišu još jedno odeljenje tehničara za grafičku pripremu.

- Dakle, više nam nisu potrebne ni knjige, ni novine niti bilo koji štampani mediji - ističe Bukumira. - Osećam se jako loše, jer ću biti direktor koji je ukinuo smer koji postoji 190 godina. Sve sam učinio, ali nisam uspeo. Ovde je reč o elementarnom neznanju iz oblasti grafičarstva, jer je dizajn kao osmišljavanje bitno različit od same realizacije, odnosno izrade grafičkog proizvoda. U pitanju je već postojeći obrazovni profil koji Grafičko-medijska škola tradicionalno upisuje od svog postojanja.

TRADICIJA I POTREBE

Od početka školovanja grafičkih kadrova u Srbiji 1834. godine, školovali su se učenici koji su se bavili grafičkom doradom, odnosno knjigovezanjem - kaže Bukumira.

Treba razumeti da sve što se odštampa mora da se grafički doradi i tek tada se dobija finalni grafički proizvod koji ima upotrebnu vrednost, kao takav jedino i može da se plasira na tržište.

Bukumira objašnjava da je dobijanje saglasnosti na standarde kvalifikacija, uvedeno pre nekoliko godina. Procedura se odnosi na već postojeće obrazovne profile, a u cilju njihovog prilagođavanja evropskim pravilima. On navodi da škola ima i podršku Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, jer i oni smatraju izuzetno štetnim po struku da ovaj profil više ne postoji.

- Imamo podršku kako iz privrede, tako i iz svih grafičih preduzeća - kaže direktor. - Svi grafičari sa kojima smo kontaktirali su bili u neverici da je tako nešto moglo da se desi i da u Agenciji za kvalifikacije ne shvataju esencijalnu potrebu za grafičkom doradom, kako u privredi tako i u obrazovanju. Reč je o velikoj greški agencije, jer ovaj obrazovni profil apsolutno treba da egzistira u grafičkoj privredi.

Pogledajte više