NA KOMARCE KADA PROĐE KIŠA: JKP "Gradska čistoća" odložila akciju suzbijanja odraslih jedinki insekata

T.N.

17. 05. 2023. u 08:00

SEKTOR ekologije i unapređenja životne sredine Javnog komunalnog preduzeća "Gradska čistoća" ne može da otpočne akcije suzbijanja odraslih jedinki komaraca na teritoriji Beograda usled nepovoljnih vremenskih prilika, saopštilo je JKP "Gradska čistoća".

Foto: Tanjug

Za sada se nastavljaju samo larvicidni tretmani koji se sprovode od početka marta, jer oni ne zavise od padavina, vetra i temperature vazduha.

Dubravka Planinac, direktor veterinarske medicine u ovom komunalnom preduzeću, izjavila je da se suzbijanje larvi komaraca sprovodi u kontinuitetu već više od dva meseca. - Tretmane smo počeli nešto ranije, jer već duži preiod imamo visok vodostaj Save i Dunava. Situacija je dodatno otežana trenutnim vremenskim prilikama koje ne dozvoljavaju planirani početak akcija suzbijanja odraslih jedinki komaraca, a sa skokom temperature očekujemo naglu pojavu velike brojnosti ovih insekata, zato će naše akcije biti vrlo intenzivne i svakodnevne - kaže Planinac.

Osim klasičnih larvicidnih preparata, JKP "Gradska čistoća" ove godine u praksu uvodi i upotrebu bioloških preparata koji su na bazi bakterija koje deluju na larve komaraca, a ne utiču na životnu sredinu.

Pogledajte više