"SUSRET" BEČA I BEOGRADA: U galeriji Udruženja slikara "Kornjača" svečano otvorena izložba crteža

T.N.

10. 05. 2023. u 22:00

IZLOŽBA crteža pod nazivom "Susret" svečano je otvorena sinoć u galeriji Udruženja slikara "Kornjača".

FOTO: Novosti

U izložbenom prostoru ovog Udruženja predstavljeni su radovi stranih umetnica Akilme Ikbal i Annike Ešman, koje su svoje znanje stekle na Bečkim akademijama.

Izložba "Susret" imala je za cilj da kod posetilaca ukaže na važnost susreta umetnika i publike, Beča i Beograda, kao i da ohrabri i daje podsticaj za razmenu ideja i iskustava, za neprestano traganje za odgovrima. Takođe, cilj izložbe je bio da kod prisutnih postavi pitanje o važnosti crteža.

- Crtež je potreba. Crte je stariji od reči. Crtež je osnova i tkivo svakog likovnog izražavanja. Crtež je vid umetnikove mentalne zabeleške. Crtež je autonomna umetnička pojava. Crtež je najspontaniji vid istinitosti - kaže Anica Marković, istoričarka umetnosti.

Umetnica Akilma Ikbal svoje radove predstavila je kroz tri serije koje nose naziv: "Otkrivanje neotkrivenih priča", "Plavo nije ni tvoje ni moje" i "DoDooDoo". Svoje radove predstavila je i umetnica Annika Eshman koje nose nazive: "Instrukcija za konstrukciju", "Red 60,1B,2B", "Između".

Ova izložba predstavila je susret suprotnosti kao što je tradicionalni i savremeno, boje i linije, apstrakcije i figuracije.

Tokom trajanja izložbe, ljubitelji slikarstva uživaće i u pesničkoj večeri 17. maja koja će biti posvećena austrijskoj savremenoj poeziji, a stihove ove savremene umetnosti dočarale su studentkinje germanistike iz Beograda.

Udruženje slikara i ljubitelja slikara "Kornjača" izložbu je organizovalo uz pomoć Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda.

Pogledajte više