75 GODINA OD POČETKA IZGRADNJE NOVOG BEOGRADA: GO Novi Beograd obeležila svoj dan

T.N.

11. 04. 2023. u 18:00

GRADSKA opština Novi Beograd obeležila je danas svoj dan kao i 75 godina od početka izgradnje.

GO Novi Beograd

Pored kamena temeljca na levoj obali Save položeni su venci, a svečanost je organizovalo Udruženje graditelja, saopštili su u ovoj opštini.

Bivši komadiri omladinskih radnih brigada i brigadiri koji su 1948. godine dobrovoljno radili na isušivanju peskovitog i močvarnog terena, a zatim i na izgradnji prvih reprezentativnih zdanja novog dela glavnog grada tadašnje Jugoslavije, svake godine obeležavaju 11. april, Dan opštine Novi Beograd.

- Naše građevine stoje i danas, jer ono što se srcem gradi, ne ruši se - naglasio je predstavnik Udruženja graditelja, Zoran Matović. - Naše građevine stoje i danas, jer ono što se srcem gradi, ne ruši se.

U prvih nekoliko godina dobrovoljnih radnih akcija, između ostalog izgrađeni su današnja Palata Srbija, naselje Paviljoni i Studentski grad. Gotovo 200.000 mladih, sa mnogo etuzijazma i vere u bolje i humanije društvo, ručno je uz pomoć ašova, lopata i drvenih kolica, izgradilo objekte.

Obeležavanju Dana opštine prisustvovao je i predsednik Gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan.

Izgradnja Novog Beograda započela je posle Drugog svetskog rata, u vreme kada je Srbija i čitav region bio u fazi obnove. Prvi planovi za naselje izgrađeni su još 1947. godine, a izgradnja je počela je godinu dana kasnije, kada je započeta izgradnja prve zgrade, koja je služila kao pilot projekat za buduće stambene objekte u naselju.

Pogledajte više