OD GRADA ZA PLATE 1,2 MILIONA EVRA: U produženom boravku radi više od 200 profesora razredne nastave

B.Borisavljević

29. 03. 2023. u 13:55

ZA plate nastavnika razredne nastave, koji rade u produženom boravku, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu će, ove godine, izdvojiti oko 1,2 miliona evra, odnosno 142.650.000 dinara.

Foto Z. Jovanović

Grad finansira zarade za učitelje koji rade u boravku u trećem i četvrtom razredu u 83 osnovne škole, a za prva dva razreda u 65 osmoletki. Kako saznajemo, u narednom periodu je moguće da Ministarstvo prosvete preuzme kompletno angažovanje učitelja za boravak u prvom i drugom razredu.

Svake godine u boravku se traži mesto više, što se posebno odnosi na najmlađe školarce. Iako je interesovanje roditelja ogromno, jer su im deca zbrinuta dok su oni na poslu, škole zbog manjka prostora ili nedovoljno učitelja, nisu u mogućnosti da izađu u susret svima. Tokom prethodnih godina, ovaj vid nastave je koristilo između 7.000 i 8.000 dece u više stotinu škola, podeljenih u 290 grupa. Najviše problema imaju škole sa velikim brojem učenika. Tako, iako je u OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu bilo zainteresovanih za pet odeljenja boravka u prvom razredu, oformljena su tri.

- Veliko je interesovanje roditelja, ali mi nemamo dovoljno prostora - kaže Milan Krstić, direktor škole. - Prilikom upisa prvaka, roditelji su se izjašnjavali da li žele da im deca budu u produženom boravku. Većina od 265 njih se izjasnila za to, a mesta ima samo za 120 dece. Uslov je da su oba roditelja zaposlena, a prednost su imali oni koji su se prvi upisali u školu, primaoci socijalne pomoći, deca samohranih roditelja.

VEĆE PLATE NASTAVNICIMA

GRAD Beograd finansira plate učiteljica i učitelja koji rade u produženom boravku za treći i četvrti razred, a od 2018. godine dva puta im je povećana plata.

Njima je, na predlog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, pre dve godine dupliran iznos dnevnice, koja je iznosila 833 dinara. A od januara ove godine, umesto 1.666 dinara, ona iznosi 2.300 dinara. Iz gradske kase se, trenutno, isplaćuju zarade za 195 nastavnika u produženom boravku u 84 škole i 101 učitelja za prvi i drugi razred u 60 škola.

On dodaje da sa đacima rade učiteljice i da deca, dok su u produženom boravku, rade domaće zadatke, ponavljaju gradivo, imaju sportske aktivnosti, odlazak u prirodu. Većinu školskih obaveza mališani završe u boravku.

Sa decom u boravku rade profesori razredne nastave, učitelji koje angažuju škole, a zainteresovani roditelji se prijavljuju u školi. Da bi jedna škola pružila uslugu produženog boravka dece, potrebno je da za to ima adekvatan prostor, opremu i nastavna sredstva. Potrebna je inicijativa saveta roditelja, saglasnost nastavničkog veća i odluka školskog odbora.

Pogledajte više