ZELENE POVRŠINE ČINE TREĆINU TERITORIJE GRADA Sekretarijat za zaštitu životne sredine planira da 2030. pod šumama bude 22 odsto prestonice

S.V. 21. 03. 2023. u 19:00

NA TERITORIJI Beograda ima više od 30 odsto zelenih površina, od čega 16,4 odsto čine urbane i periurbane šume. Kako kažu iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, njihov cilj je da do 2030.godine pod šumama bude 22 odsto površina u glavnom gradu.

Foto: S.V.

Ovo odeljenje gradske uprave je izradilo Strategiju pošumljavanja na osnovu koje je pošumljeno više od 1.000 hektara novog šumskog zemljišta sa više od 250.000 zasađnjnih sadnica i 10 tona semena. Takođe, posađeno je oko 5.000 biljaka u drvoredima Beograda, a ovu Strategiju koriste i druga javna preduzeća koja se u okviru svojih programa i nadležnosti bave sadnjom.

- Od osnivanja Sekretarijata za zaštitu životne sredine, neprestano traju aktivnosti na podizanju novih šumskih ekosistema, a sve u cilju postizanja kvalitetnije životne sredine i povećanja površina pod šumom - ističu iz Gradske uprave. - Ulažemo velike napore kako bismo podigli ekološki kvalitet voda na teritoriji Beograda.

Osim težnje za povećanjem površina pod šumama, jedna od aktivnosti ovog sekretarijata jeste edukacija svih starosnih grupa i struktura stanovništva o važnosti poštovanja prirode, njene raznolikosti, očuvanja biodiverziteta, imovine grada i svih građana. Kako bi se postojeća šuma održala i razvijala na pravi način, potrebna joj je redovna stručna nega, ali i poštovanje pravila ponašanja u urbanoj šumi: ne ostavljam trag, ne palim vatru u šumi, koristim staze, ne uznemiravam životinje i učim o šumi.

Pogledajte više