KOMPLEKS NA DESET HEKTARA: Studenti Univerziteta u Beogradu dobijaju moderni sportski centar

B.Borisavljević

17. 03. 2023. u 22:22

STUDENTI Univerziteta u Beogradu dobiće moderni Centar za sport i rekreaciju na Bežanijskoj kosi. Javna prezentacija urbanističkog projekta trajaće od 23. do 31. marta u zgradi gradske uprave, a zaintersovani će moći da vide kako će izgledati buduće zdanje, kao i da daju svoje primedbe, predloge i sugestije. Investitor je Kancelarija za javna ulaganja Vlade Srbije, a vrednost investicije je oko 40 miliona evra.

Foto: Promo

Prema rečima prof. dr Ratka Ristića, prorektora za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu, kompleks će se nalaziti pored nacionalnog Centra za odbojku i prostiraće se na oko deset hektara.

- Sportski sadržaji su, prvenstveno, namenjeni studentima svih fakulteta u sastavu Univerziteta u Beogradu - kaže prorektor Ristić. - U kompleksu će se nalaziti tereni za tenis, fudbal, odbojku i ostale sportove. Međutim, planirano je da se koriste i u komercijalne svrhe, pa će biti moguće iznajmljivanje prostora, održavanje seminara.
Parcele su smeštene u okviru bloka, koji je oivičen Bulevarom Arsenija Čarnojevića, ulicama Tošin bunar, Partizanske avijacije i Blagoja Marjanovića.

Zbog racionalizacije investicije, većina postojećih sportskih terena biće zadržana i prenamenjena. Travnato igralište je "rezervisano" za takmičenja u fudbalu, ragbi i američki fudbal. Postojeća betonska tribina će biti rekonstruisana, pa će se i povećati kapacitet na 3.000 do 5.000 sedećih mesta.

BROJKE

Na fakultetima Univerziteta u Beogradu studira oko 100.000 studenata. Na osnovne studije, prošle godine je upisano 13.202 brucoša, od kojih je 8.740 budžetskih i 4.462 samofinansirajuća. Najveće interesovanje je bilo za FON i Elektrotehnički fakultet.

Projektom je predviđena izgradnja tri sportske dvorane, glavne i dve sporedne. U sklopu njih će biti i administrativni deo sa konferencijskim centrom sa teretanom, salom za kulturno-umetnička društva, stoni tenis, skvoš...

Izgradnjom objekta će se stvoriti uslovi za nastavu fizičkog vaspitanja na univerzitetu i bavljenje sportom. To će doprineti umanjenju troškova zakupa termina kod trećih lica. Takođe, steći će se uslovi za održavanje studentskih takmičenja, primarno Univerzijade.

Pogledajte više