MAŠINE STIŽU U VLAJKOVIĆEVU ZA NEDELJU DANA Gradonačelnik Šapić obišao radove na izgradnji podzemne garaže kod hale "Pinki" u Zemunu

Š. MAROVIĆ 10. 03. 2023. u 13:10

RADOVI na izgradnji podzemne garaže kod sportske hale "Pinki" u Zemunu biće završeni do kraja godine, dok će izgradnja parkirališta u Vlajkovićevoj ulici početi najkasnije za nedelju dana. Prostor nedaleko od Poljoprivrednog fakulteta i Zemunske gimnazije površine je 5.000 kvadrata i imaće 150 mesta za četvorotočkaše.

BEOINFO

Parking prostor je godinama jedan od najvećih problema u prestonici, a jedino rešenje je izgradnja garaža, posebno u centru grada.

- Trebalo bi da do kraja ove godine plato kod "Pinkija" bude konačno uređen, a da ispod njega bude zaista funkcionalna garaža koja je neophodna za ovaj deo grada - rekao je gradonačelnik Aleksandar Šapić prilikom obilaska radova. - Grad nije mnogo radio na parkinzima u poslednjih nekoliko decenija i sada smo došli u situaciju kada zaista imamo ozbiljan problem, jer čak ni infrastruktura ne daje mnogo prostora, a izgradnja novih iziskuje zatvaranje velikog prostora i zaustavljanje javnog saobraćaja

Prvi čovek prestonice najavio je da će praktično završetkom ove garaže početi gradnja one u Skerlićevoj ulici sa 368 parking mesta.

BEOINFO

 

- U narednih sedam dana započeće i radovi na izgradnji podzemnog parkirališta u Vlajkovićevoj ulici, koju radimo sa kineskim partnerima i kapacitet će biti 284 mesta - ističe Šapić. - U pripremnoj fazi je i garaža u Ulici Sonje Marinković u Zemunu, sa oko 300 mesta. Takođe, trenutno se radi na pribavljanju novih lokacija za buduće garaže, kojih će biti više od deset, te se sa predstavnicima Vlade razgovara o modelu finansiranja.

PRIVATNICI DA ULOŽE

GOVOREĆI o privatnim garažama, Šapić je podsetio da je sa "Parking servisom" sklopljen ugovor, jer je parkiranje bilo tretirano kao komunalna delatnost, a cene su takođe bile definisane gradskim odlukama. Tako je privatnicima dozvoljeno ne samo da naprave parking, već i da ga mogu naplaćivati po tržišnim cenama, pošto je delatnost prebačena iz komunalne u komercijalnu.

Direktor JKP "Parking servis" Andrija Čupković istakao je da radovi na izgradnji podzemne garaže u Sportskom centru "Pinki" idu prema utvrđenoj dinamici. Tako se krajem juna očekuje završetak iskopa, dok su od septembra predviđeni završni radovi, koji će trajati naredna tri meseca.

- Kada je reč o izgradnji podzemne garaže u Skerlićevoj ulici, u naredne dve, tri nedelje biće dobijeni lokacijski uslovi - kaže on. - Projekat je takođe u završnoj fazi, a dobijanje građevinske dozvole očekuje se u narednih nekoliko meseci.

Pogledajte više