BESPLATNI PREGLEDI ZA ŽENE: Mobilni mamograf na Kalemegdanu radiće tokom marta od 9 do 19 sati

T.N.

08. 03. 2023. u 09:00

NA KALEMEGDANU je juče počeo da radom mobilni mamograf u kojem će žene od 45 do 69 godina moći da obave besplatne preventivne preglede dojki tokom marta.

G.Šljivić

Kampanja "Hajde da imamo vremena za pregled" ima za cilj podizanje svesti žena o važnosti rane dijagnostike i redovnih medicinskih pregleda. Reč je o jednostavnom, bezbolnom i kratkom pregledu tkiva dojke koji traje oko 10 minuta. Ovakva vrsta pregleda u mobilnom mamografu namenjena je ženama koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, kao i ženama koje u porodici imaju blisku osobu koja je obolela od raka dojke.

Zainteresovanih za ovakvu vrstu pregleda na Kalemegdanu ima već tokom prvog dana kampanje.

- Već duže vreme sam želela da se pregledam i da budem sigurna da je sve u redu. Mnogo je lakše obaviti pregled ovde na Kalemegdanu, nego u Domu zdravlja. Nema čekanja po nekoliko sati, zakazivanja po par meseci unapred - ističe sugrađanka dok čeka svoj red za pregled.

Specijalista ginekologije i akušerstva, koordinator za skrining raka dojke Radoljupka Radosavljević istakla je za Tanjug da je mamografija zlatni standard u ranom otkrivanju raka dojke, koji je, kada se otkrije na vreme, izlečiv u 90 odsto slučajeva.

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i Ministarstvo zdravlja sprovode ovu preventivnu akciju. Sve zainteresovane sugrađanke koje žele da se pregledaju mogu zakazati svoj termin pozivom na broj telefona 0607171523 i 0607171969 sve do popune termina. Pregledi u mobilnom mamografu na Kalemegdanu obavljaju se svakog dana od 9 do 19 časova.

Pogledajte više