REPORTERI "NOVOSTI" SA POGORELCIMA NA ZVEZDARI: Sedamdeset duša ostalo bez ičega

Milica Škorić 20. 02. 2023. u 20:57

DAN posle velikog požara koji je potpuno uništio osam baraka na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ustaničke ulice stanari ovog nehigijenskog romskog naselja sumiraju pričinjenu štetu.

Foto: N. Skenderija

Oni su noć proveli upravo na ovoj lokaciji, jer nisu imali gde da odu, a juče su očistili jedan manji prostor koji trenutno koriste.

Reporteri "Novosti" i juče su posetili ovaj deo grada i porazgovarali sa Romima koji su proveli besanu noć brinući posebno za svoju decu. Oni su tokom dana čistili ovaj prostor, kako bi sinoć mogli da prespavaju. Na svu sreću niko od stanara, kojih ima više od 70 nije nastradao, ali je uginulo nekoliko životinja.

- Gledamo u ovo zgarište i ne znamo šta dalje da radimo - istićče za naš list Stefan Kostić. - Sve smo izgubili, novac i dokumenta. Barake su potpuno izgorele, bile su od drveta, tako da je sve brzo planulo. Kod rođaka je sve krenulo, pa se vatra širila ogromnom brzinom. Pokušali smo bidonima da ugasimo požar, ali nismo uspeli. Najverovatnije pokušavaju da nas oteraju, ali se nećemo skloniti odavde, pošto nemamo gde, ovo nam je jedini dom. Probaćemo da napravimo bar dve barake sa sredstvima koja imamo, kako bi se sklonili i bar malo ugrejali.

Nekoliko baraka izgorelo je do temelja, dok su dve pretrpele velika oštećenja. Plac na kom se nalazi nehigijensko naselje je u privatnom vlasništvu i pitanje dokle će ljudi koji su pre dva dana ostali bez ičega moći tu da se zadrže.

- Uopšte nas nema u evidenciji naselja, tako da ne možemo da apliciramo za neka sredstva - ogorčeno nam priča Milan Ignjac. - Želimo da neko čuje za nas, da postojimo, odnosno da ponudi i neku pomoć. Za početak da nam se dostavi neka hrana. Uglavnom se svi bavimo sakupljanjem sekundarnih sirovina, čišćenjem podruma, svi nas znaju u ovom kraju. Svi imamo decu i njima je sada najteže, a nemamo gde da se smestimo. Nekoliko puta su nam dolazili investitori i pominjali bagere i neku gradnju. Ipak, mi ovde živimo 15 godina, tu smo se skućili, drugog doma nemamo.

Vatru koja je buknula u nedelju oko 18.40 sati gasilo je šest vozila sa više od 20 vatrogasaca. Policija je uzela izjave od očevidaca ove nezgode, kao i stanara naselja.

Pogledajte više