POSLEDNJI TESTOVI U ENERGANI NA OTPAD: Nova sanitarna deponija u Vinči od juna počinje da radi u punom kapacitetu

S.V. 09. 02. 2023. u 05:00

FINALNA faza testiranja energane počela je u utorak, a ako ne bude većih tehničkih problema i ako dotad budu obezbeđene dozvole nadležnih institucija, u junu bi trebalo da počne da radi u punom kapacitetu.

BEO ČISTA ENERGIJA

Kako za naš list objašnjavaju iz "Beo čiste energije", sada se pokreće rad svih sistema elektrane, sagoreva se komunalni otpad i počinje proizvodnja prvih količina električne i toplotne energije.

Kada se utvrdi da su svi sistemi ispravni, celo postrojenje biće mesec dana na testu pouzdanosti i na kraju, kada se predstavnici Grada uvere u funkcionalnost elektrane na otpad, počeće sa redovnim radom.

- Otpad koji se već nalazi na deponiji neće se koristiti za sagorevanje u elektrani na otpad, već isključivo novi komunalni otpad koji svakodnevno dovoze vozila JKP "Gradska čistića" - ističu za naš list u "Beo čistoj energiji". - Biće istovaran na deponiju ili u bunker u kojem se deponuje otpad koji se koristi kao energent u elektrani.

Količine smeća su znatno veće nego što se pretpostavljalo, a umesto planiranih 510.000 tona, prošle godine ovde je deponovano 625.000 tona otpada.

ODLOŽENO ZBOG PRAZNIKA

IAKO se početak "toplih proba" najavljivao nekoliko puta, poslednji put 9. januara, a prošle godine se pominjao novembar. Razlog prolongiranja datuma je taj što je jedan broj inostranih podizvođača i dobavljača kasnio zbog produženih novogodišnjih praznika.

- Po svemu sudeći, Beograđani brže generišu sve više komunalnog otpada, a izdvajanje komponenti koje se mogu ponovo iskoristiti sporije napreduje - kažu u ovom preduzeću. - Čak i kada elektrana na komunalni otpad počne da radi u punom kapacitetu i bude koristila maksimalni 340.000 tona za proizvodnju energije, preostaće 285.000 tona da se odlaže na deponiju umesto ranije planiranih 170.000 tona.

Stara deponija, na kojoj postoje klizišta i dubinski požari koji tinjaju, još su problem koji je nastao kao posledica višedecenijskog zanemarivanja. Slede zahtevni radovi na stabilizaciji kritičnih delova tela deponije koji podrazumevaju evakuaciju procednih voda koje su zarobljene u telu deponije, gašenja žarišta dubinskih požara i relokaciju velikih količina otpada, kako bi se izgradile kosine koje će obezbediti stabilnost. Radovi na stabilizaciji trebalo bi da počnu u drugom kvartalu ove godine.

BONUS VIDEO - EKSKLUZIVNI SNIMCI: Pogledajte kako izgleda podzemna baza iranskog ratnog vazduhoplovstva

Pogledajte više