ŠKOLA NIJE ORGANIZATOR: Dečak iz vračarske škole žrtva nasilja na zimovanju u Sloveniji, koje je organizovala nastavnica

B.B.

01. 02. 2023. u 13:13

NOVI slučaj vršnjačkog nasilja, koji će epilog dobiti pred odeljenjem za maloletnike Višeg tužilaštva, dogodio se na zimovanju učenika OŠ "Jovan Miodragović" sa Vračara u Sloveniji, koje je organizovala jedna profesorka, a ne škola.

Printskrin

Kako saznajemo, reč je o učenicima šestog razreda. Dva đaka, koja su odranije poznata kao problematična, zadirkivala su jednog učenika, pokušali šipkom da ga povrede, ali na sreću dečak nije zadobio teže telesne povrede. Profesorka, koja je decu odvela na zimovanje, nije reagovala, kao ni ostali učenici kojima je to, izgleda, bilo zanimljivo. Inače, ova dva učenika su poznata kao problematični.

Kada su se deca vratila sa zimovanja 20. januara, mališan je ispričao roditeljima šta se dogodili, oni su ga odveli kod lekara u Institut za majku i dete, gde je konstatovano da ima masnice i ogrebotine. O slučaju je obaveštena i policija, a roditelji su podigli privatnu tužbu. Deca su bila u Sloveniji poslednje nedelje zimskog raspusta.

Roditelji ostalih učenika su se sastali posle ovog nemilog događaja i zatražili da dva dečaka, koja su maltretirala druga budu premešteni u drugu školu. Kako saznajemo, jedan od njih je već prešao u drugu osmoletku, a za drugog se još traži nova škola, pošto osnovci ne mogu biti izbačeni iz škole.

Ovaj slučaj je još jednom pokazao da roditelji treba dobro da povedu računa sa kim šalju decu na zimovanja i letovanja. Uobičajna je praksa da profesori u školama sami organizuju ova putovanja, za vreme raspusta, mimo škole. Odgovornost, kao i u ovom slučaju je na njima, pa se očekuje da će i u školi biti pokrenut disciplinski postupak protiv nastavnice.

Više Tužilaštvo obavešteno o slučaju

VIŠE javno tužilaštvo je obavešteno o događajima koji su se desili dečaku na zimovanju u Sloveniji.

Kako su nam rekli dat je nalog policiji da prikupi dokaze, uzme izjave od dece i roditelja, zatim da se dostavi medicinska dokumentacija i da se dostavi izveštaj policije tuzilaštvu. Zamenik tužioca radi na utvrđivanju svih okolnosti.

Pogledajte više