POŠTI FASADA PO MODELU KAO IZ 1929. Poznat izvođač rekonstrukcije čuvene Korunovićeve zgrade na Savskom trgu

A. Z. K.

24. 01. 2023. u 11:45

ZGRADI nekadašnje Pošte na Savskom trgu uskoro će biti vraćen stari sjaj.

Zdanje na Savskom trgu, Foto N. Fifić

Zdanje u Savskoj ulici, koje je bilo jedno od najlepših u predratnom Beogradu, nakon rekonstrukcije trebalo bi da postane novi dom dečjeg pozorišta "Boško Buha", interaktivnog muzeja za mališane i biblioteke.

Rekontrukcija bi trebalo da vrati izgled zgrade iz 1929. godine po projektu arhitekte Momira Korunovića. Urađena u srpsko-vizantijskom stilu, bila je jedan od upečatljivih simbola Beograda. Drugi svetski rat i mnogobrojna oštećenja, ogolili su ovaj objekat i obukli ga u stil socrealizma.

Kako su rekli u preduzeću "Mašinoprojekt kopring", koje će biti zaduženo za rekonstrukciju, radovi će započeti na osnovu postojeće arhivske dokumentacije i originalnih crteža.

- Sačuvane su i autentične fotografije, otkriveni su i planovi fasade i rekonstrusani su elementi kojih nije bilo na crtežima - rekao je Bratislav Milojević iz ovog preduzeća.

- Savremeni način gradnje i postojeći građevinski materijali biće prilagođeni fizionomiji objekta, kako bi se temeljnom rekonstrukcijom postigao što je moguće originalniji izgled zgrade sagrađen pre gotovo jednog veka.

Osim što će u rekonstruisanom objektu biti smešteni dečje pozorište "Boško Buha", interaktivni muzej za decu i biblioteka, poslednji sprat zgrade biće rezrvisan za restoran i kafić. Ugostiteljski objekti biće smešteni na ravnom krovu sa otvorenim terasama.

Među gradskim čelnicima godinama tinja ideja da se objekat u Savskoj ulici odene u svoju originalnu odoru. Tako je tokom 2020. godine glavni gradski urbanista Marko Stojčić najavljivao rekonstrukciju nekadašnje Pošte na Savskom trgu.

Prošle godine je i sadašnji ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio da će ovo zdanje dobiti novu namenu.

Kako je u intervjuu za "Novosti" rekao potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, iza zgrade Pošte biće izgrađene nova škola i vrtić. Škola će biti najmodernija u gradu, nastava će biti dvojezična, a imaće i unutrašnji bazen i sportske terene.

BOGATA PROZORIMA I BLOKOVIMA

DELO Momira Korunovića na Savskom trgu obilovalo je prozorima, rozetama sa ispupčenim blokovima i konturom stepenastih masa. Korunović je u svom radu koristio kombinaciju modernih materijala tog vremena i elemenata srednjovekovne srpske umetnosti. Ova zgrada smatrana je dobrim primerom umetničkih težnji u domaćoj arhitekturi u prvoj polovini prošlog veka.

Pogledajte više