ĐACI OPET U "DISU": Osnovna škola u Velikom Mokrom Lugu u uobičajenom režimu nastave

B. B.

15. 12. 2022. u 07:30

POSLE sedam dana onlajn nastave, učenici OŠ "Vladislav Petković Dis" u Velikom Mokrom Lugu, danas se vraćaju u školske klupe.

Zgrada OŠ "Vladislav Petković Dis", Foto A. Stanković

Problem sa grejanjem, koji je razlog privremenog prelaska na nastavu na daljinu, prevaziđen je i temperatura u učionicama je zadovoljavajuća, pa deca mogu biti na časovima, saopšteno je iz Opštine Zvezdara. Nastava će se odvijati u dve smene.

Kako navode u Opštini, problem sa grejanjem u OŠ "Vladislav Petković Dis" postoji godinama unazad. Zgrada je izgrađena 1967. godine, a zbog energetske neefikasnosti objekta, dotrajale fasade i prozora, teško je u učionicama obezbediti propisanu temperaturu. Nadležni iz lokalne samouprave ističu da se ulaže u tekuće održavanje, koje podrazumeva popravke škole.

- Svesna težine situacije, Opština Zvezdara je 2020. godine uradila projekat energetske sanacije škole, koji je obuhvatio zamenu starog kotla na lož-ulje novim na pelet - kažu u Opštini.

- Međutim to nije bilo dovoljno za rešavanje problema sa grejanjem. Stručne službe su izlaskom na teren konstatovale da je trajno rešenje moguće pojačanim sistemom grejanja ili kompletnom rekonstrukcijom objekta, o čemu već duže vreme razgovara sa nadležnim institucijama.

Đaci su na onlajn nastavi bili od 6. decembra. I pored toga što škola ima grejanje, zbog pomenutih problema nije bilo moguće dostići propisanu temperaturu u učionici.

* * * * * * * * *

POSLE PRIVREMENOG UDALjAVANjA PROFESORA ŠESTE GIMNAZIJE JOVANA KNEŽEVIĆA

RAZGOVORI U MINISTARSTVU ZBOG PETICIJE RODITELjA

PREDSTAVNICI Foruma beogradskih gimnazija sastaće se sutra sa nadležnima iz Ministarstva prosvete povodom suspenzije profesora matematike u Šestoj beogradskoj gimnaziji Jovana Kneževića.

Foto N. Fifić

Poziv za razgovor usledio je na jučerašnjoj konferenciji za medije FBG, na kojoj je zatraženo da profesor odmah bude vraćen na posao. Sastanku sa pomoćnikom za srednje obrazovanje Milošem Blagojevićem trebalo bi da prisustvuju i pravni zastupnik profesora Kneževića, kao i direktor Šeste gimnazije Radisav Milić.

Protiv Kneževića je pokrenut disciplinski postupak, a on je suspendovan nakon što je 27 roditelja odeljenja II/2 predalo direktoru peticiju u kojoj profesora matematike optužuju da je vršio psihičko nasilje nad učenicima i traže da više ne predaje njihovoj deci.

Pogledajte više