ZBOG ŠLJUNKARE NEMA PROLAZA DO ČAMACA: Vodni i građevinski inspektori naložili zabranu rada i nadzor objekta

A. Z. Klisurić

18. 11. 2022. u 10:15

GRAĐANI i vlasnici plovila koja su usidrena na Dunavu u blizini Batajničkog druma već skoro dve godine ne mogu da priđu reci, jer im vlasnik šljunkare koja se tu nalazi ne dopušta da prođu.

Foto Privatna arhiva

Građani su pokušali da se dogovore sa njim, ali nakon neuspeha, na adrese nadležnih službi počele su da stižu njihove prijave. Ovo je otvorilo "pandorinu kutiju", pa je vlasnik od vodnog inspektora dobio i rešenje o zabrani obavljanja ovog posla. Međutim, kako tvrde građani, šljunkara radi i dalje.

Prema priči vlasnika plovila za "Novosti", veći problemi počeli su pre dve godine, kada je vlasnik šljunkare izgradio nekoliko objekata i blokirao put. U nameri da onemogući prolazak čamdžijama, postavio je rampu i istovarao šljunak na put. Vlasnici tvrde da je imao i nekoliko pasa koji su izujedali pet vlasnika plovila.

Ovo je jedan od prolaza koji služi da se stigne do reke, a na Dunavu je usidreno oko 50 brodića i čamaca.

- Taj prolaz ka reci koristi se već nekoliko decenija - ispričali su nam vlasnici plovila. - Slali smo dopise i Gradu i opštini Zemun, i dobili smo odgovore da su nadležni izlazili na teren i zaključili da šljunkara radi nelegalno. Međutim, nama je najvažnije da on omogući prolaz ka brodićima.

Foto Privatna arhiva

Ovim povodom građani su nekoliko puta protestovali.

- Naša plovila su registrovana, ali uprkos tome, ne možemo da dođemo do njih - kažu vlasnici. - Jedino što mi želimo je da nam se omogući prolaz.

Po prijavi građana, na teren su izlazili i nadležni iz Sekretarijata za inspekcijski nadzor i komunikaciju. Na adresu Vodne inspekcije stigao je veliki broj podnesaka, a po izlasku na teren doneto je "rešenje o zabrani obavljanja delatnosti do pribavljanja vodnih akata".

- U narednom periodu naši inspektori obavljaće inspekcijski nadzor, kako bi se utvrdilo da li je vlasnik šljunkare postupio u skladu sa onim što mu je naloženo - rekli su "Novostima" u nadležnom Sekretarijatu. - Što se tiče rampe koja je postavljena, građevinski inspektor je takođe izašao na teren i napravio zapisnik. Ovim povodom je inspekcijski nadzor u toku.

OPŠTINA ŽELI DA POMOGNE

IAKO ovaj problem nije u nadležnosti GO Zemun, predsednik opštine Gavrilo Kovačević sastao se sa vlasnicima plovila i vlasnikom šljunkare, ali dogovor nije postignut.

- Deluje mi da bi ovaj problem mogao lako da se reši kada bi dve strane bile konstruktivne. Iako mi nismo nadležni, spremni smo da im pomognemo ukoliko žele da se sastanu, prodiskutuju o problemu i nađu rešenje - rekao je predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više