POSLE PARAFA, KREĆE "KRTICA": Potpisivanje ugovora o izgradnji depoa budućeg metroa do kraja ovog meseca

B. B.

14. 11. 2022. u 09:13

DO kraja novembra trebalo bi da bude potpisan ugovor o izgradnji depoa budućeg metroa, posle kojeg sledi početak radova.

Foto Tanjug

Da bi mašine krenule potrebno je da Republička reviziona komisija da "zeleno svetlo" na Studiju opravdanosti sa idejnim projektom za depo Makiško polje.

Prema rečima Gorana Vesića, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, izgradnja metroa se odvija po planiranoj dinamici. On je najavio da će do kraja novembra biti potpisan ugovor sa francuskim "Alstomom" o izgradnji depoa u Makiškom polju. On je podsetio da je nasipanje Makiškog polja počelo u novembru 2021. godine, a rok za završetak radova je 36 meseci.

Do sada je nasut deo koji je najvažniji za početak izgradnje depoa - rekao je Vesić.

- Preduzeće "Beogradski metro i voz" pregovara sa "Pauer Čajnom", "Alstomom" i "Ežisom", koji je projektovao metro, o dinamici potpisivanja prvih ugovora o izgradnji. Oni su definisali sve elemente ugovora sa "Pauer Čajnom". Čekamo da republička reviziona komisija usvoji Studiju o opravdanosti sa idejnim projektom za depo Makiško polje. Kad to budemo završili imaćemo do kraja novembra, nadam se, sve elemente za potpisivanje ugovora o izgradnji depoa.

Vesić je naveo da je završeno projektovanje prve linije metroa.

- Zajedno sa metroom gradi se i laka gradska železnica - rekao je ministar.

- To će omogućiti da Beograd 2030. godine većinski pređe na šinski model javnog prevoza, što bitno menja način prevoza, čini ga bržim i smanjuje gužve na gradskim ulicama.

PRVA FAZA

PRVA faza, odnosno depo, namenjen je za smeštaj i održavanje celokupne vozne flote prve linije. Cilj je da se trenutna visina terena lokacije za depo, od 70 do 72 metra nadmorske visine, naspe na visinu od 74 metra.

Na površini od 72 hektara biće sagrađene upravna zgrada, inspekcijska hala gde vozovi dolaze na pregled, hale za pranje vozova, za održavanje i smeštaj, nove saobraćajnice, koloseci...

Pogledajte više