VOZILA PUNA ŠUTA ISTOVARE I POBEGNU: Uprkos čišćenju ispod Pančevačkog mosta, smetlište se ponovo stvara

A. VOJINOVIĆ

09. 11. 2022. u 06:55

KAKO se izboriti sa nesavesnim građanima koji prave deponije širom prestonice pitanje je na koji odgovor nemaju ni gradske ni opštinske institucije.

Foto. M. Vukadinović

Smetlište podno Pančevačkog mosta samo nekoliko meseci otkad je poslednji put bilo uklonjeno ponovo je nataloženo u blizini šljunkare. Građevinski šut, stari nameštaj, kartoni, plastične flaše i gomile kesa sa komunalnim i drugim otpadom po ko zna koji put nataložio se u ovom delu Palilule. U najvećoj prestoničkoj opštini najavljuju novo čišćenje, ali kada će radnici kročiti u ovaj deo grada i ukloniti deponiju nemaju informaciju.

Prema rečima nadležnih iz Gradske opštine Palilula, opštinska komunalna inspekcija ranije je dobila prijavu građana zbog deponije ispod Pančevačkog mosta u blizini šljunkare i donela je rešenje za njeno uklanjanje. Kako su nam rekli, smetlište je bilo očišćeno u decembru prošle godine.

- Nažalost, nesavesni građani su, u međuvremenu, ponovo napravili deponiju, pa će komunalna inspekcija GO Palilula po službenoj dužnosti pokrenuti novi postupak po kome će doneti rešenje za uklanjanje - kažu za "Novosti" u ovoj opštini.

- Ceo potez Ulice Vuka Vrčevića od Pančevačkog mosta do Višnjičke ulice je opterećen deponijama smeća, što zbog nehigijenskog naselja koje se tamo nalazi, a što zbog nesavesnih građana. Za deponije u Ulici Vuka Vrčevića doneta su rešenja za uklanjanje i biće očišćene čim se steknu materijalno-tehnički uslovi.

Prostor oko "Pančevca" , Foto. M. Vukadinović

Pored ove deponije svakodnevno prolaze pecaroši na putu do obale i redovno viđaju građane koji se dovoze do šljunkare gde iz automobila i kombija izbacuju gomile smeća!

- Kad vide komunalnu inspekciju koja ovde patrolira često odmah se povuku, međutim, čim njih nema eto njih da istovare nove količine đubreta - kaže za "Novosti" jedan od pecaroša sa Dunava.

- Najčešće dovoze građevinski šut, ali bacaju sve i svašta. Upozorim ih nekada da će ih snimiti kamere koje se nalaze u blizini da bi ih uplašio, a oni se samo zahvale i opet ostave smeće! Za otpad su zaslužni i građani iz obližnjeg nehigijenskog naselja koji takođe ostavljaju smeće na ovoj gomili.

Prema rečima našeg sagovornika, nadležni su u prethodnih nekoliko godina dva puta čistili ovaj potez - lane i u avgustu 2020. godine, kada se na ovom potezu snimao film, pa je zbog produkcije deponija morala da se ukloni.

- Sa ulice se deponija ne vidi, pa mnogima i odgovara da ovde dođu da bacaju smeće misleći da nikoga nije briga i da ih niko neće videti - zaključuje naš sagovornik.

O problemu deponija u glavnom gradu naš list je pisao nebrojeno puta, a kako da im se stane na put ne znaju ni gradski ni republički oci. Kazne jedino može da piše komunalna inspekcija i milicija, i to samo ako na delu uhvate bahate kako bacaju smeće. Nijedna druga mera na papiru trenutno ne postoji.

ODNETO 8.000 KUBIKA SMEĆA

U junu 2018. godine, čak pet komunalnih preduzeća - "Zelenilo", "Čistoća", "Beograd put", "Vodovod i kanalizacija" i "Beogradske elektrane" - učestvovalo je u akciji uklanjanja deponije ispod Pančevačkog mosta, u Ulici Vuka Vrčevića. Tada je sa ove lokacije odneto 8.000 kubika smeća! Gradski oci su pričali da se građevinski otpad ovde donosio uglavnom noću.

Pogledajte više