DIGITALNI ALATI I OSNOVCIMA: Sve sa kursa iz 2020. primenjuje se u nastavi, pomoć i u onlajn sistemu

Lj. Begenišić

30. 10. 2022. u 09:46

U OŠ "Braća Jerković" iz Železnika provodi se kraju projekat "Korak ka digitalizaciji - IKT obrazovanje za sve" kao deo "Erazmus+" programa, jednog od najvećih programa Evropske unije koji finansira projekte mobilnosti u oblasti obrazovanja.

Foto Ž.Knežević

- Ovaj projekat je još jedan dokaz da i škole sa periferije grada mogu učestvovati na značajnim projektima koji će unaprediti njihov način rada - kaže Beba Ugrenović, nastavnica bilogije i hemije iz ove škole.

Ona podseća da je škola "Braća Jerković" u ovaj projekat ušla 2019. godine sa željom da unapredi digitalne kompetencije učenika i nastavnika. Projekat je podrazumevao dva odlaska nastavnika na seminare u Italiji i Holandiji. Pandemija izazvana virusom korona dovela je do toga da se trajanje projekta produži na 2022. godinu.

- Sve aplikacije i digitalni alati koje smo naučili na ovom kursu primenjeni su u nastavi, što je dobrodošlo u vreme korone, kada smo morali preći na onlajn nastavu - kaže ova nastavnica. - Akcenat je bio na digitalizaciji, a mi smo školu opremili digitalnim sredstvima kao što su pametne table.

Na seminaru koji je održan u Veroni, tokom februara 2020. godine, nastavnice koje su ga posetile naučile su da koriste brojne digitalne alate korisne za obrazovni proces. Svoje iskustvo prenele su kolegama iz škole, što je bilo i te kako dobrodošlo znanje, pošto je pandemija totalno poremetila rad škola i preusmerila nastavnike i učenike na učenje na daljinu. Korišćenje alata kao što su Kahoot, EdPuzzle, Edmodo, Screencaast-o-Matic, kao i metoda rada Obrnuta učionica i VTS (Visual Thinking Strategy), bilo je veoma značajno i korisno u teškom periodu za učenike i nastavnike na početku pandemije.

Drugi seminar održan je u martu 2022. godine u Holandiji.

- Neke od ideja koje su predstavljene na ovom seminaru već su u razmatranju za uvođenje i u školi "Braća Jerković" u Železniku.

 

RAVNOPRAVNO UČEŠĆE

Naše obrazovne institucije zadovoljavaju kriterijume za participaciju u svim "Erazmus+" projektima od 2019. godine, otkad je Srbija stekla status "programske države" i u okviru "Erasmusa" stekla jednaka prava kao i same članice EU. Prethodnih pet godina Srbija se vodila kao "partnerska država" i imala je ograničene mogućnosti učešća.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više