GEOMETRI DA IZMERE UDALJENOST: Šapić tvrdi da je 30 škola blizu kladionica, za nadležne sve po zakonu

S. V.

13. 10. 2022. u 08:15

KOLIKO kladionica u Beogradu je suviše blizu školama i da li će vlasnik neke kockarnice zbog toga dobiti kaznu, i dalje nije poznato.

Prva beogradska gimnazija, Foto V. Danilov

Gradonačelnik Aleksandar Šapić letos je prihvatio predlog opozicije da se prekontroliše udaljenost lokala sa igrama na sreću od prestoničkih osnovnih i srednjih škola. Direktori su dostavili spiskove, a prema Šapićevim rečima, oko 30 škola ima kladionicu na manje od 200 metara, što je suprotno zakonu, dok, kaže on, nadležni iz Uprave za igre na sreću pri Ministarstvu finansija tvrde da su kockarnice na propisnoj daljini.

Zbog toga je odbornica Stranke slobode i pravde Mila Popović, od koje je i potekla ideja za revidiranje blizine kladionica i škola, podnela krivičnu prijavu protiv direktora Uprave za igre na sreću Zorana Gašića jer, kako ona ističe, ne kontroliše rad kladionica u gradu. S druge strane, prvi čovek prestonice najavljuje da će Grad angažovati geometre JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" kako bi izmerili udaljenost svake škole od kockarnice i tako precizne liste dostavili resornom ministarstvu. On je rekao da će tražiti strože kazne za kladionice u kojima "beli" zateknu maloletnike kako bi se, zbog visine novčane sankcije, kockarnice same "branile" od tinejdžera.

Popovićeva je izjavila da veliki broj kladionica u glavnom gradu nema na vratima označeno da je zabranjen ulaz mlađima od 18 godina i da krše deo zakona koji se odnosi na neotvaranje kladionica na manje od 200 metara od škola.

- Poslali smo dopis Upravi za igre na sreću da provere sve kladionice i kockarnice u Beogradu i primene zakon - kazala je Popovićeva ispred Trećeg osnovnog javnog tužilaštva.

- Dobili smo odgovor od njih da je sve u redu i da se zakon poštuje. Sve to nije tačno, a primeri za to su kladionice kod Prve beogradske gimnazije, OŠ "Branko Ćopić" i OŠ "Jovan Popović". U Maksima Gorkog kockarnica nema plakat sa oznakom da je maloletnicima zabranjen ulaz, kao ni u Kalenićevoj i Mileševskoj.

Odmah nakon što je gradonačelnik rekao da je Ministarstvu finansija dostavio spisak škola oko kojih se preblizu nalaze kladionice, tražili smo od Uprave za igre na sreću da nam objasne koliko njih krši zakon, kako izgleda kada inspektori krenu u kontrolu, te koje su kazne za vlasnike kockarnica koji ne poštuju propise... Konkretne odgovore nismo dobili.

OD ZELENOG VENCA DO MAKSIMA GORKOG

POPOVIĆEVA ističe da razmak između dve kladionice mora biti bar 100 metara, a rekla je da su na Zelenom vencu čak tri kockarnice jedna do druge i nekoliko u Maksima Gorkog i u Beogradskoj ulici.

Ocenila je da je pogrešno da se inspekcija najavljuje kladionicama tri dana unapred, jer se time kladionicama i kockarnicama daje vreme da isprave svoje greške.

Pogledajte više