PROSTOR ZA PSE TREBA DA DOBIJE SVAKI PARK: Povodom Međunarodnog dana životinja, gradonačelnik Aleksandar Šapić najavio bolje uslove za ljubimce

S. V.

05. 10. 2022. u 11:40

VEĆINA prestoničkih parkova imaće ograđen prostor za pse, kao u Tašmajdanu.

Mezimci će dobiti ograđen prostor za igru, Foto Beoinfo

Takođe, deo jedne beogradske zelene oaze imaće najveće igralište za kućne ljubimce u ovom delu Evrope. To je juče, povodom Međunarodnog dana životinja, najavio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prilikom obilaska JKP "Veterina Beograd".

On je podsetio da je u toku izrada nacionalne strategije za poboljšanje uslova i rešavanje pitanja napuštenih pasa, koja bi trebalo da bude završena do kraja godine.

- Formiraćemo tim ljudi koji će, sa kolegama iz "Zelenila" obići sve beogradske parkove - kazao je Šapić.

- Posle te analize, u gradski budžet za sledeću godinu biće ubačena stavka za izgradnju prostora za kućne ljubimce u svim parkovima gde je to moguće. Time ćemo značajno unaprediti sadržaj parkova i obezbediti bolje uslove za sve sugrađane koji imaju ljubimce, ali i za ljude koji možda imaju strah od životinja.

Prvi čovek prestonice drži u tajnosti koji će gradski park biti u znaku ljubimaca, ali otkriva da će tu biti dobro opremljen prostor, sa vodom, peskom, mnogim rekvizitima. Do kraja godine, u dva ili tri parka biće ograđen prostor za pse.

Govoreći o izradi nacionalne strategije za smanjenje pasa lutalica na ulicama, Šapić je rekao da će Beograd biti prva lokalna samouprava koja će usvojiti taj dokument i primeniti ga u praksi.

- Predstavićemo mere koje mislim da bi mogle da budu preduzete, kao što su čipovanje pasa, vakcinacija, registracija odgajivačnica i sve druge stvari koje su standard u razvijenim zemljama. Mislim da Beograđani to zaslužuju.

Prema njegovim rečima, nije se odustalo od izgradnje groblja za kućne ljubimce na Bežaniji, a po završetku radova biće predato "Veterini" na upravljanje.

GRUBIĆ: NEMA LUTALICA NA ULICAMA

DIREKTOR JKP "Veterina Beograd" Budimir Grubić ističe da je na ulicama glavnog grada svega jedan odsto napuštenih čupavih ljubimaca.

- Psi "lutalice", kako se u kolokvijalnom govoru nazivaju oni bez vlasnika i doma, svedeni su na svega jedan odsto. Sve ostalo su, nažalost, napušteni vlasnički psi. U širem centru grada sada je mnogo manje ostavljenih ljubimaca nego pre sedam ili osam godina. Naš cilj je da isto uradimo i u Obrenovcu, Sopotu, Mladenovcu. Verujem da će nacionalna strategija doprineti tome da budemo uvršteni u listu zemalja koje su taj problem potpuno rešile.

Pogledajte više