POZORIŠTE BATI VRAĆA NJEGOVO LICE: Vandali nasrnuli na Mileninu i Gaginu tablu, išarali mural čuvenog Valtera

S.V.

21. 09. 2022. u 13:34

DA vandali ne biraju ni doba dana, a ni deo grada za svoja divljaštva, najbolje se videlo na Crvenom krstu, gde su, u roku od desetak dana, uništena dva obeležja našim preminulim, slavnim glumcima.

Foto: Đ. Bajić

Na meti je prvo bila tabla posvećena Draganu Nikoliću i Mileni Dravić, bračnom i umetničkom paru, koja je već preuređena. A, pre dva dana, stotinak metara od Skvera Milene i Gage, crnom farbom išaran je mural koji je oslikan u čast legendarnog Velimira Bate Živojinovića, na zidu pored ulaza u BDP. Beogradsko dramsko pozorište juče je najavilo da će Bati vratiti "lice".

Verovatno proteklog vikenda, nepoznati vandali su, crnom bojom ispisali "đubre" i četiri slova "s" preko Valterovog čela, precrtali mu oči i dodali brkove, nalik onima koje je imao Adolf Hitler. Fotografija išaranog Batinog lika, na kojem sve dosad nije bilo ni mrlje otkako je naslikan 2017. godine, brzo se proširila na društvenim mrežama i izazvala oštre komentare.

Sin proslavljenog umetnika Miljko Živojinović, rekao je za "Novosti", da mu je žao tih ljudi ili čoveka koji je to uradio, i da bi voleo da huligan obrazloži zašto ima takvo mišljenje o njegovom ocu.

Iz BDP, teatra čiji zid krasi Živojinovićev lik, koji je inače tu odigrao svoju prvu predstavu pre nego se posvetio filmu, juče su najavili da će učiniti sve da se mural restuira i zaštiti od sramnog vandalizma.

Ni godinu dana nije potrajala spomen-tabla Milene i Gage, koja je prošlog oktobra postavljena na skveru koji je tada kršten po njihovim slavnim imenima.

Mada su i Vračarci, ali i mediji prijavili Gradu da ploča nedostaje, odgovora od njih nije bilo. Nezvanično smo saznali da se i u gradskoj upravi nije znalo u čijoj je nadležnosti ovaj problem, te da se i o tome većalo. Tabla je vraćena, ali se ne zna ni ko ju je vratio, a kamoli popravio. Vračarci su zahvalni zbog ovog gesta, kao i svi obožavaoci Milene i Gage.

SKIDALI I OZNAKU SA BATINE ZGRADE

PRE dve godine, takođe početkom septembra, skinuta je tabla posvećena Bati Živojinoviću sa zgrade u Mileševskoj ulici na Vračaru, gde je umetnik proveo detinjstvo. Posle nekoliko dana, i velike bure u javnosti, ploča je vraćena ali dodatno plastificirana i pričvršćena tiplovima uz zid.

Pogledajte više