OD VILE – RUINA: Nekadašnja Bajlonijeva kuća u Kneza Miloša kao kulisa za horor film (FOTO)

A. VOJINOVIĆ

17. 09. 2022. u 13:00

ULICA Kneza Miloša, žila kucavica glavnog grada, koju osim konstantne gužve u saobraćaju krase i velelepne vile gde su smeštene ambasade, nažalost, može da se "pohvali" i jednom - ruiniranom.

Foto: P. Milošević

Na broju 66 nekad je živela ugledna porodica Bajloni u zdanju na čijem izgledu su joj svi zavideli. Međutim, danas deluje kao scenografija za neki holivudskog horor film. Ovaj objekat je od šezdesetih godina u vlasništu Republike Gvineje, a iako je uređenje vile na Savskom vencu bilo najavljivano nebrojano puta, zdanje građevince nikako da dočeka do danas, propadajući svakodnevno.

Zgrada, koja oronulim izgledom prilično odudara od ostalih lepotica u okruženju, "licem gleda" ka kanadskoj ambasadi. Sivo zdanje godinama "krase" polomljeni prozori, okrunjena fasada, na kojoj se više vide cigle, ispisani grafiti, a poslužila je i kao prostor za lepljenje plakata sa oglasima. Preko nje se i dalje nalazi zaštitna mreža, koja je takođe ispucana i otvara pitanje koliko zaista štiti prolaznike. Ispred nje se nalazi autobusko stajalište, a građani prestonice koji ovde svakodnevno čekaju prevoz već su i navikli na ruiniranu vilu.

- Ovako je godinama, prestao sam i da obraćam pažnju, a svaki dan čekam ovde autobus na putu do kuće. Izgleda stvarno užasno, treba da nas je sramota da imamo ovakvu zgradu u centru grada. Čuo sam su najavljivali da će je srediti, ali mislim da nema šanse, kad nisu dosad ništa uradili... - kaže Miodrag T. sa Banovog brda.

BAJLONIJEVA PIJACA PO IGNjATU

U zdanju na Savskom vencu živeo je poznati češki trgovac i zanatlija Ignjat Bajloni, po kome je pijaca "Skadarlija" u Ulici Džordža Vašingtona dobila kolokvijalni naziv "Bajlonijeva". Ignjat Bajloni je na mestu sadašnje zelene tržnice isušio močvaru kako bi na tom mestu otvorio pivaru.

Vila je izgrađena početkom dvadesetih godina prošlog veka, u kojoj je do Drugog svetskog rata živela porodica Bajloni. Posle nacionalizacije je pripala opštini Savski venac, a 1962. godine prodata je Republici Gvineji da bi na ovom mestu bila ambasada. Sedište diplomatije afričke države bio je na broju 66 u Kneza Miloša sve do devedesetih godina, da bi rukovodstvo posle otvorilo novu u Ohridskoj ulici na Vračaru gde je smeštena i danas.

Iz ambasade Gvineje prethodnih godina nekoliko puta su najavljivali početak rešavanja ovog problema, ali do sada se nikakav "korak napred" nije napravio. "Novosti" su ovim povodom uputile pitanja i našem Ministarstvu spoljnih poslova, ali smo ostali bez odgovora šta je ukočilo obnovu ovog zdanja, kao i da li je u narednom periodu u planu njena sanacija.

Pogledajte više