POMERA SE POČETAK GREJNE SEZONE? "Elektrane" poslale predloge za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije

A. Z. K.

07. 09. 2022. u 08:50

JEDNA od mera za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije može biti pomeranje početka i kraja grejne sezone, saglasno kriznim uslovima - navedeno je na spisku od 13 stavki koje su JKP "Beogradske elektrane" uputile gradskoj upravi. Ako se Grad saglasi, ove jeseni radijatori u beogradskim domovima počeli bi da zagrevaju kasnije nego inače, odnosno posle 15. oktobra kao krajnjeg roka za početak sezone.

Foto: D. Milovanović

Najveći broj predloga odnosi se na snabdevanje građana i privrede, mada se pominje i da se u snabdevanje uvede i mazut. Predlaže se i uvođenje inspekcijskog nadzora distributivne mreže kako bi se smanjio gubitak toplotne energije i hemijski pripremljene vode.

"Ideja" je i da "Elektrane" ostvare saradnju sa potrošačima kako bi ih informisali o mogućnostima smanjenja potrošnje i gubitka toplotne energije - navodi se u saopštenju ovog preduzeća, za sada bez naznaka na koji bi se novi način to radilo.

Na spisku predloga za uštedu našlo se i nekoliko tačaka koje će i zaposleni u "Elektranama" morati da poštuju, a to je da se ograniči potrošnja goriva za korišćenje službenih vozila i da po završetku smene isključuju računare, štampače i osvetljenje. Ako ovaj spisak bude odobren u gradskoj upravi, gasiće se nefunkcionalna rasveta, a biće postavljene LED svetiljke.

Direktora JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta podseća da se "naša država suočava se sa krizom u snabdevanju i visokim cenama energije na svetskom tržištu, ali uspevamo da održimo bezbednost snabdevanja".

Foto: Arhiva Novosti

 

- Moguće uštede u potrošnji električne i toplotne energije predstavljaju važan izvor jačanja energetske bezbednosti i smanjenje troškova, i zato smo pripremili ove predloge - navodi on.

Ovo preduzeće je nedavno odlučilo da ove godine uvede i Krizni štab, koji bi osigurao stabilnost u snabdevanju toplotnom energijom. U planu su dežurstva menadžera 24 sata.

- Na Kriznom štabu će se definisati jasne procedure dežurstva, postupci zaposlenih, rukovodilaca da bi se održao nesmetan rad svih energetskih postrojenja i obezbedilo pouzdano snabdevanje toplotnom energijom - saopštili su u ovom preduzeću.

Pogledajte više