MAJSTORI NA KAPIJAMA KALEMEGDANA: U toku rekonstrukcija značajnih istorijskih objekata na beogradskom utvrđenju (FOTO)

A. Z. K.

22. 08. 2022. u 06:20

NA BEOGRADSKOJ tvrđavi u toku su radovi na rekonstrukciji Zindan i kapije Karla Šestog, a uskoro će biti sređena i kapela Svete Petke.

Foto: M. Anđela

Kada građevinari završe posao i sklone skele sa Zindan kapije, ovaj prostor na Tvrđavi postaće novo mesto za održavanje kulturnih manifestacija u prestonici.

Za uređenju najpoznatije kapije na Beogradskoj tvrđavi, Grad je tokom prošle godine izdvojio oko milion evra. Urušeni svod prolaza biće uređen, a trebalo bi da se uradi hidroizolacija kako bi se sprečilo prodiranje vlage u zidove Crkve Ružice. U planu je da po završetku radova ovo postane mesto na kome će se organizovati različiti kulturni događaji.

- Kapija Karla Šestog pre 50 godina je poslednji put rekonstrusana. Na njoj su vidljive promene, stanje kamene fasade je alarmantno jer je delom u fazi raspadanja, sanacija je bila neophodna. I na ovom objektu, osim obnove oštećenih delova, biće urađena i hidroizolacija - ovo su za "Novosti" rekli u JP "Beogradska tvrđava" pred početak rekonstrukcije kapije u Donjem gradu.

PRETHODNI RADOVI

U PRETHODNOM periodu obnovljeni su Damad Ali-pašino turbe, Male stepenice Jelisavete Načić i Velike stepenice. Rekonstrusani je Spomenik zahvalnosti Francuskoj i Pobednik. Osim toga uređen je i plato kod Pobednika, vraćen je spomenik Slepi guslar, obnovljena Sahat kula.

U junu je najavljena i rekonstrukcija kapele Svete Petke, a za ove radove Grad je izdvojio 100.000 evra. U planu je da radovi koji bi trebalo uskoro da počnu spreče prodiranje vlage, koja uništava građevinu i mozaike. Ovaj verski objekat značajan je i za SPC, vernike i Beograd, pa su zato gradski čelnici odlučili da se odvoje sredstva za uređenje kapele.

Projekte za rekonstrukciju i uređenje ovih važnih beogradskih objekata izradio je Zavod za zaštitu spomenika.

Pogledajte više