ZAMENA GORIONIKA UGREJAĆE BEOGRADSKE STANOVE: Iako su kotlarnice na mazut ugašene, za uključenje potrebno najviše 24 sata

B. BORISAVLjEVIĆ

21. 08. 2022. u 13:00

AKTUELNA energetska kriza koja potresa ceo svet, pokrenula je pitanje ponovnog paljenja kotlarnica na mazut kako bi se, u slučaju da ne bude dovoljno gasa, zagrejali stanovi u prestonici.

Prelazak na naplatu grejanja po potrošnji višestruko koristan

Iako je veliki broj lokalnih kotlarnica po zgradama tokom protekle dve decenije "zapečaćen" i priključen na daljinski sistem grejanja, zbog smanjenja zagađenja životne sredine, ukoliko bude neophodno, toplane se mogu opet u kratkom roku preorijentisati na mazut.

Prema rečima prof. dr Miloša Banjca, sa Katedre za termomehaniku Mašinskog fakulteta, postupak je jednostavan, nije skup i traje nekoliko sati. On navodi da "Elektrane" treba da budu spremne i na tu mogućnost, kao i da bi neke od beogradskih toplana trebalo da se pripreme za vraćanje na stari sistem.

- Potrebno je skinuti gorionike na prirodni gas i staviti ponovo one za mazut, koje elektrane već imaju - objašnjava profesor Banjac. - To je jedini tehnički zahtev koji treba ispuniti, za šta je potrebno najviše 24 sata, kako bi se kotao u pogonu ohladio, a zatim i da se jednom tako velikom postrojenju, prečnika dva do tri metra i dužine deset metara, zamenio gorionik.

NA SISTEMU 22,5 MILIONA KVADRATA

U SISTEMU daljinskog grejanja je 22,5 miliona kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora. U poslednjih deset godina, udeo potrošnje gasa u grejanju je povećan sa 81 do 96 odsto.
"Elektrane" zagrevaju oko 360.000 stanova, a u jeku sezone se dnevno troši tri miliona kubika gasa i 3.000 tona mazuta kao alternativnog goriva.

Profesor Banjac navodi da, i ako dođe do problema u snabdevanju, gas neće u trenutku nestati. On navodi da postoje zalihe u skladištima toplana, robnim rezervama i NIS. Vraćanje na mazut značiće tople stanove i jefitinije grejanje, ali i veću količinu štetnih mikročestica u vazduhu, jer je reč o prljavom gorivu koje u svom sastavu ima sumporoksid i azotoksid.

"Elektrane", koje greju više od 22 miliona kvadratnih metara prostora, već su naručile 8.500 tona mazuta, koji će već počeo da stiže, a isporuke će biti i u naredna dva meseca. Sa postojećim rezervama trebalo bi da bude dovoljno, u sluačaju problema sa nabavkom gasa. U toku je remont postrojenja, kako bi sve bilo spremno za početak grejne sezone. Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja planirane su za 1. oktobar.

U svom sastavu "Elektrane" imaju 14 toplana. U periodu od 1987. do 2020. godine ugašeno je oko 200 individualnih kotlarnica koje su bile u sistemu "Elektrana", kao i više od 1.000 koje su van njega.

Pogledajte više