ISPUMPAVALI VODU, ISUŠILI DUNAVAC? Udruženje "EKO pančevački rit" upozorava na katastrofalno stanje kanala

S. Vidačković

05. 08. 2022. u 13:30

NEKONTROLISANO ispumpavanje vode ili pak nedostatak padavina osušile su područje Pančevačkog rita, zbog čega voda nedostaje u kanalima i potocima, pogotovo u delu Opovačkog dunavca.

Mašina je izvukla vodu, Foto Instagram Moj Beograd"

Članovi Udruženja "Eko Pančevački rit" upozoravaju da je situacija na severnom delu Opovačkog dunavca veoma kritična, te da su tome "kumovali" agregati kompanije "Al Dahra". Sa druge strane, iz JVP "Srbijavode" kažu da su, preko crpne stanice "Kišvara" dopremili količine vode ka Opovačkom dunavcu i tako obezbedili normalan protok duž celog korita.

Iz "Eko Pančevačkog rita" tvrde da su u noći između 1. i 2. avgusta zatekli uključen agregat "Al Dahre" kako nelegalno ispumpava vodu iz ugroženog dela Opovačkog dunavca, te da su se tako oglušili o dopis "Srbijavoda" kojim se to zabranjuje.

- Po našem pozivu, na lokaciju je izašla policija, obavestila tužilaštvo o nelegalnoj radnji "Al Dahre" i ako bude elemenata krivičnog dela pokrenuće krivičnu prijavu protiv njihovog direktora biljne proizvodnje - kažu u ovom udruženju.

- Podneli smo juče prijavu vodoprivrednoj inspekciji, a sada je na nadležnima da sankcionišu bahato ponašanje odgovornog iz "Al Dahre", a "Srbijavodama" opomena da se uozbilje i da opravdaju poverenje koje im je ukazano kad su našu kanalsku mrežu dobili na upravljanje. Odgovorno tvrdimo da tešku situaciju na severnom delu Opovačkog dunavca nije uticao nedostatak padavina nego ljudski faktor.

Kako za "Novosti" objašnjavaju iz "Srbijavoda", nizak nivo Dunava prouzrokovao je i pad nivoa podzemnih voda. Njihove stručne službe bile su na spornoj lokaciji te da je, posle niza aktivnosti, poboljšano stanje Opovačkog dunavca.

- Regulisanjem, odnosno spuštanjem kote dna propusta, obezbeđeno je normalno proticanje vode tokom celog Opovačkog dunavca. Takođe, korisnicima vode za navodnjavanje upućeni su dopisi u kojima se nalaže racionalno korišćenje vode iz kanalske mreže, dok je zahvatanje vode iz severnog dela zabranjeno. Dopremanje novih količina vode za navodnjavanje u ovakvim uslovima, radi se mobilnim agregatima iz kanala "Karašac" na lokaciji crpne stanice "Čenta - stara", što je jedino bilo tehnički izvodljivo - rekli su u ovom preduzeću.

Na nesavesno ponašanje pojedinaca, "Eko Pančevački rit" ukazao je krajem jula, kada su saopštili da je tu uništena zaštićena vrsta žutog lokvanja, i da je od naselja Dunavac ka dunavskom nasipu ispumpana voda ispod biološkog minimuma, tako da je oko 70 odsto korita kanala ostalo suvo i da je nestalo prirodno stanište velikog broja ptica, vodozemaca.

AL DAHRA: POŠTUJEMO ZAKON

- Navodi koji su se pojavili ne odgovaraju činjeničnom stanju. U cilju navodnjavanja, Al Dahra koristi mrežu kanala koji su i napravljeni za tu svrhu, a u skladu sa zakonskim propisima, uputstvima JP "Srbijavode" i vodeći računa o flori i fauni - rekli su nam u ovoj kompaniji.

Pogledajte više