IZGOREO AUTOBUS, PREVOZIO TURISTE: Drama kod Tošinog bunara, na svu sreću u incidentu nije bilo povređenih

Š. Marović

27. 07. 2022. u 09:20

AUTOBUS privatnog prevoznika zapalio se juče ujutru kod Tošinog bunara. Na svu sreću povređenih nije bilo, pošto su se putnici evakuisali na vreme.

Foto Insagram Moj Beograd

Požar je izbio na motoru vozila, što se najčešće dešava prilikom sličnih nezgoda.

U intervenciji su učestvovala dva vatrogasna vozila, a požar je brzom reacijom vatrogasnih službi ugašen. U pomoć su pritrčali i policajci, koji su prvo protivpožarnim aparatima gasili vatru. Dok je iz autobusa kuljao gust dim, jedan od putnika je iz prtljažnika izvlačio svoje stvari!

- Svi putnici uspeli su da se evakuišu na vreme, a na vozilu je pričinjena veća materijalna šteta - rekli su za "Novosti" u MUP.

- Čim je primetio da se nešto dešava u zadnjem delu autobusa, vozač je odmah zahtevao od svih da izađu. Požar je izbio tik pored stajališta. Policija je obavila uviđaj, a više detalja znaćemo posle istrage. Saobraćaj ni jednog trenutka nije bio usporen.

Vozilo na auto-putu, Foto Insagram Moj Beograd

Požari na vozilima koja saobraćaju na gradskim i prigradskim linijama, ili su u tranzitu kroz prestonicu sve su češći tokom letnjih meseci. Tako su početkom juna u razmaku od svega 48 sati gorela dva autobusa, GSP na liniji 77 i privatnog prevoznika koji saobraća u Obrenovcu. Ipak, stručnjaci uveravaju da razloga za paniku nema, a izbijanje vatrene stihije prouzrokovano je starošću vozila, visokim temperaturama i neispravnošću motora.

Najčešći uzroci samozapaljenja uglavnom su neispravne elektroinstalacije ili curenja ulja hidrostatičkog pogona u zoni iznad motora, kao i propuštanje goriva na cevima visokog pritiska koje u kombinaciji sa visokim temperaturama u zoni motora dovode do zapaljenja.

STATISTIKA

OD 7.028 intervencija na svim vrstama vozila u poslednjih pet godina u Srbiji, 2.043 su bile u Beogradu. Od toga 159 na autobusima, što predstavlja u proseku tridesetak godišnje. Najveći problem su turistički autobusi, gde se putnici vraćaju po svoje kofere i stvari i time rizikuju povrede. Ukoliko je intenzitet požara jači ili vrata ne mogu da se otvore, potrebno je razbiti stakla na prozoru.

Pogledajte više