U STANICU KOD VUKA ULAŽU 3 MILIONA EVRA: "Infrastruktura Železnice Srbije" najavljuje renoviranje i ulaganje u podzemno stajalište

S. V.

09. 07. 2022. u 12:11

ŽELEZNIČKA stanica "Vukov spomenik" dobiće na jesen nove pokretne stepenice, osvetljenje, moderne info-table... Ove godine, za ovo podzemno stajalište u centru grada biće uloženo tri miliona evra.

Foto Z. Jovanović

To je juče najavio Nenad Stanisavljević iz "Infrastrukktura železnice Srbije" i podsetio da je stanica "Vukov spomenik" u utorak bila privremeno zatvorena za putnike zbog kvara na pokretnim stepenicama. On je objasnio da je to urađeno zbog bezbednosti, te da je kvar brzo i efikasno otklonjen.

- Pre par dana bili smo prinuđeni da zatvorimo stanicu, dogodio se kvar na eskalatoru i morala je da, iz bezbednosnih razloga, bude zatvorena sedam sati - ističe Stanisavljević.

- Naše stručne službe su zaista brzo reagovale i popravile, ali eskalatori su svakako najveća investicija koja nas čeka ove godine.

Prema njegovim rečima, potrebno je ulagati u sve delove srpskih železnica, jer to nije učinjeno poslednjih 27 godina.

- Nije reč o ulepšavanju, ovi stubovi jesu sada oprani prvi put posle 27 godina, ali govorimo i o rekonstrukciji ove stanice. Otkad je otvorena, nije bilo ozbiljnijih obnova, samo tekuća održavanja. Nažalost, "Vukov spomenik" deli sudbinu čitavog saobraćajnog sistema "Železnice Srbije".

Foto Z. Jovanović

On kaže da se projektom celokupne modernizacije stanje ubrzano menja i podseća da Srbija sad ima brzu prugu od Beograda do Novog Sada. Osvrnuo se i na kritike da su ulazi u podzemno stajalište, sem četiri obnovljena, zapušteni i neodržavani.

- Ti ostali ulazi nisu u nadležnosti "Infrastruktura železnice Srbije", već tržnih centara, te zbog toga ne možemo da radimo ništa oko uređenja tih delova. To je nešto zbog čega nas putnici neopravdano kritikuju, jer smo rekonstruisali i sredili sva četiri ulaza u samo železničku stanicu "Vukov spomenik", a ulazi koji su nesređeni nisu u našoj nadležnosti - kaže Stanisavljević.

Kako je rekao, 40 različitih podsistema kontroliše funkcionisanje saobraćaja i bezbednosti u stanici "Vukov spomenik", od video-nadzora, komandnog centra, protivpožarnog sistema i da se u sve to, dodaje Stanisavljević, ulaže i funkcioniše besprekorno.

Foto Z. Jovanović

ROĐENDAN

U ČETVRTAK, ovo podzemno stajalište proslavilo je 27. rođendan.

- Kao tada najsavremenija, i danas je zadržala posebno mesto kao najbezbednija i jedna od najlepših stanica u Srbiji - navodi Nenad Stanisavljević.

Pogledajte više