SPALIONICA ŠTIPA KOMŠILUK ZA NOS: Stanovnici dela Rakovice revolitarni zbog mirisa koji dolazi iz krematorijuma za životinje Pet bye

A. VOJINOVIĆ

08. 07. 2022. u 13:11

ŽITELjI Ulice Oslobođenja 1, koji žive u blizini krematorijuma za kućne ljubimce Pet bye alarmirali su nadležne jer se, prema njihovim rečima, iz ove firme danima širi nesnosan smrad od spaljivanja mrtvih životinja!

Foto Privatna arhiva

Stanari tvrde da zaposleni iz ove firme uginule pse i mačke drže van hladnjače, što dodatno otežava situaciju, a neprijatni mirisi postaju nepodnošljiviji. S druge strane, nadležni iz Pet bye ističu da sve rade po propisima i da imaju sve potrebne dozvole za rad. Opštinska inspekcija, međutim, "konstatovala jak smrad".

Kako su za "Novosti" rekli revoltirani stanari, neprijatne mirise koji potiču iz ovog krematorijuma počeli su da osećaju pre nekoliko dana.

- Prvo nismo znali odakle dolazi smrad - započinje priču za "Novosti" jedan od revoltiranih stanara.

- A onda smo primetili dim iz krematorijuma i shvatili da odatle dolazi. Videli smo i da mrtve životinje drže na otvorenom, u crnim kesama i van zamrzivača! Smrad je bio nepodnošljiv, a situaciju je dodatno otežavala temperatura iznad 35 stepeni. Nismo smeli prozore da otvorimo od tolikog smrada.

Prema rečima našeg sagovornika, oni su ubrzo alarmirali veterinarsku inspekciju, a kada je grupa stanara htela da porazgovara sa nadležnima iz krematorijuma, pozvali su policiju.

- Rekli su nam da im ugrožavamo rad, nisu hteli ni da nas saslušaju.

- Dim se najviše osećao uveče, jer su oni uglavnom počinjali od 19.00 uveče pa nadalje da spaljuju životinje, a dim se širio naseljem. Ne želimo da izazovemo nikakvu svađu, i ja imam psa kojeg ću kada ugine sigurno kremirati, ali negde gde se radi kako treba.

Doskoro smo se mučili sa drugom firmom koja je spaljivala otpad takođe blizu naših domova. Ne znam samo ko im daje dozvole da nam truju vazduh.

Žitelji traže reakcijuu nadležnih, Foto Privatna arhiva

Na oštre optužbe iz Pet bye za "Novosti" naglašavaju da je u njihovom poslovanju sve transparentno i da tvrdnje "komšija" nisu opravdane.

- Ovim poslom bavimo se godinama i sve radimo po zakonu naše države, ali i propisima EU - navodi za naš list Zoran Tomić, odgovorno lice u firmi Pet bye.

- Procedura je jasna, kada nas pozovu ljudi, dolazimo kod njih i preuzimamo ljubimca.

Stavljamo ga u crne vreće, ali to nisu obične za đubre, već su kvalitetnije, a uvozimo ih iz Nemačke, i stavljamo u korito i prevozimo do krematorijuma. Optužbe da nemamo hladnjače nisu tačne, jer da nemamo zamrzivače ne bismo dobili ni dozvolu za rad, koju uredno posedujemo.

Tomić takođe ne vidi ništa sporno u tome što se kremacije obavljaju u večernjim satima, jer kako nam je rekao, kod njih se ovi postupci obavljaju 24 sata.

- Pozvali smo policiju kada nam je došla grupa stanara, a pripadnicima MUP smo pokazali sve papire - navodi Tomić.

- Juče je trebalo da dođe veterinarska inspekcija, ali su odložili za ponedeljak, dok ekološka stiže u utorak. Spremni smo za svaku vrstu provere.

ISPEKCIJA KONSTATOVALA "JAK SMRAD"

KAKO su za "Novosti" rekli u opštini Rakovica, prve pritužbe građana na krematorijum Pet bye, koji se nalazi u krugu fabrike "21. maj" u Ulici oslobođenja 1 dobili su u utorak uveče.

- Po toj prijavi 6. jula na teren su izlašli glavni komunalni inspektor, načelnik i šef službe Odeljenja za ekologiju Gradske opštine Rakovica. Zatekli su zaključan objekat i nisu mogli da utvrde činjenično stanje, ali su konstatovali jak smrad i tragove krvi ispred objekta. Shodno tome, podnete su prijave Republičkoj veterinarskoj inspekciji i Sekreterijatu za zaštitu životne sredine.

ČISTILI ZBOG KONTROLE?

KAKO su nam ispričali stanari, zbog najavljene "posete" veterinarske inspekcije zaposleni iz krematorijuma tokom čitavog dana su čistili prostorije i ribali prostor ispred zgrade.

- A uveče su u 00.40 opet počeli da spaljuju. Mislimo da namerno to rade noću jer nemamo kome da ih prijavimo - kažu ogorčeni žitelji rakovičkog naselja.

Pogledajte više