OTKRIVENI ZARAŽENI KOMARCI: Detektovani na ovih šest lokacija u Beogradu

S. V.

05. 07. 2022. u 11:53

VIRUS Zapadnog Nila registrovan je tokom analize izolovana komaraca sa teritorije Beograda na šest lokacija.

Foto Tanjug

To je, specifičnom i senzitivnom metodom PCR, utvrdila laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća". Direktor ovog preduzeća Marko Popadić pozvao je sugrađane da se ponašaju odgovorno i oprezno.

U klopkama trenutno dominiraju takozvani kućni komarci, roda Culex, koji su i prenosioci ovog virusa. Reč je o insektima koji su ulovljeni u Surčini, Barajevu i na Paliluli. Zato će na teritoriji ovih opština biti pojačani tretmani suzbijanja odraslih komaraca.

Foto: AP

- Molimo sugrađane da se ponašaju savesno, da obavezno koriste repelente, mrežice protiv komaraca i da izbegavaju boravak napolju od 19 časova do ponoći, kada je period njihove najveće aktivnosti, a kada naše ekipe sprovode akcije suzbijanja - objašnjava Popadić.

- Pojava virusa Zapadnog Nila bila je očekivana. Nažalost, naše sumnje su se obistinile i apelujem na ljude da budu oprezni, da ne zanemaruju simptome, te da se obavezno jave lekaru usled pojave visoke temperature, glavobolje, malaksalosti ili osipa u predelu grudnog koša.

Larve ovih insekata razvijaju se u vodama bogatim organskom materijom, kakve su u kanalima u opštinama gde su ulovljeni komarci. Osim toga, larvi ima i u septičkim jamama, saksijama, kantama i burićima sa vodom, olucima, automobilskim gumama, fontanama, ukrasnim jezerima... Kako bi se smanjio broj komaraca koji prenose virus, "Čistoća" poziva Beograđane da sa svojih imanja redovno uklanjaju predmete i posude u kojima se može zadržavati voda, te da redovno čiste oluke i prazne septičke jame.

NE OMETAJTE ZAPRAŠIVANjE

POPADIĆ je zamolio sugrađane da ne ometaju akcije ovog preduzeća, te da dozvole ekipama intenzivno suzbijanje komaraca.

- To je u ovom trenutku najvažnije, a svako ometanje akcije
dovodi u opasnost zdravlje svih Beograđana.

Pogledajte više