ŽALBE JOŠ DANAS: Konačne rang liste upisane dece 24. juna

B.B.

14. 06. 2022. u 15:11

PRIGOVORE na preeliminarne rang liste za upis u vrtiće roditelji mogu podneti još sutra. Svi prigovori će biti razmotreni do 24. juna, kada će biti objavljene konačne liste.

Foto N. Živanović

 Praksa je pokazala da u proseku oko 40 odsto pristiglih žalbi bude prihvaćeno. Najčešće je reč o specifičnim slučajevima, gde se mora naknadno dokumentovati prioritet.

Prošle godine je podneto oko 4.000 prigovora, a najveći broj roditelja se žali jer mališani nisu upisani u obanište ili su nezadovoljni vrtićem u koji su raspoređeni. Roditelji čija deca budu ispod crte na listi za željeni državni vrtić moći će da ih, uz odbijenicu, upišu u privatne vrtiće, uz subvenciju Grada. Pravo na dotirani boravak nemaju roditelji koji ne žele da im dete pohađa državnu predškolsku ustanovu iako ima slobodnih mesta. Oni mogu dete upisati u privatno obdanište i plaćati punu cenu boravka, koja se kreće od 250 do 400 evra, u zavisnosti od predškolske ustanove.  Na adresu predškolske ustanove u Sopotu stiglo je svega 135 zahteva, što je skoro tri puta manje od planiranih 350 mesta, a slična situacija je i u Barajevu, gde je planiran upis 336 mališana, a zainteresovano je 247. I u vrtićima na Savskom vencu biće praznih soba, za 527 mesta konkurisalo je 375 roditelja.

Pogledajte više