ZA PROJEKTE NOVIH STANOVA U VIDOVDANSKOJ OSAM MESECI: Raspisan tender za izradu tehničke dokumentacije objekta koji grad zida

A. VOJINOVIĆ

13. 06. 2022. u 10:16

GRAD Beograd raspisao je tender za izradu tehničke dokumentacije za stambeni objekat u Vidovdanskoj ulici 2a na Vračaru, gde se pre godinu dana zbog radova na susednom gradilištu urušila zgrada.

Foto I. Marinković

Ovo je juče najavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je dodao da je tenderom predviđena izrada idejnog rešenja, projekta za građevinsku dozvolu i projekta za izvođenje radova. Rok za izradu svih projekata je osam meseci, a zainteresovani ponuđači mogu da podnesu svoje prijave najkasnije do 22. juna.

- Projektuju se stanovi za oštećene vlasnike iz zgrade koja se urušila u Vidovdanskoj ulici, dok će preostale novoizgrađene stanove Grad koristiti za raseljavanje na teritoriji GO Vračar, za čime uvek postoji potreba zbog planirane izgradnje infrastrukture - rekao je Vesić.

On je dodao da se objekat projektuje na dve katastarske parcele koje su rešenjem pribavljene u javnu svojinu rešenjem Grada Beograda putem razmene nepokretnosti sa stanarima urušene zgrade.

- Dogovor je postignut na inicijativu svih vlasnika iz oštećene zgrade, kao i investitora, koji su započeli sa iskopom temeljne jame na susednoj parceli, a usled čega je došlo do urušavanja zgrade u Vidovdanskoj broj 2a - kazao je drugi čovek grada.

Vesić je istakao da projektant ima obavezu da stanove u novom objektu uskladi sa potpisanim ugovorima, odnosno da predvidi stambene jedinice koje po strukturi odgovaraju oštećenim stanarima.

- Ostale stambene jedinice imaće strukturu prema potrebama Grada i biće predmet razrade projekta i dogovora sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda - zaključio je zamenik gradonačelnika.

Foto N. Skenderija

Podsetimo, ugovore o izgradnji novih stanova u Vidovdanskoj ulici 2a, gde se sredinom jula prošle godine dogodila nesreća, kada se zgrada urušila usled radova na obližnjem gradilištu, potpisali su početkom aprila predstavnici stanara ove višespratnice i nadležni iz Grada. Za izgradnju novog objekta biće zadužena Direkcija za građevinsko zemljište, a vrednost radova, kako su ranije istakli gradski oci, znaće se kada projekat bude bio završen.

Stanari Vidovdanske ulice, nakon što im se zgrada u kojoj su živeli urušila, dobili su privremeni smeštaj u hotelu "Slavija". Nakon toga, uselili su se u stanove u svojini Grada na Voždovcu.

Foto N. Skenderija

TRESLA SE OD JUTARNjIH SATI

OBRUŠAVANjE kuće iz 1939. godine, do kojeg je došlo 16. jula 2021. godine, nastalo je kao posledica pobijanja šipova na susednoj parceli. Stanari su nekoliko puta upozoravali investitora da obezbedi gradilište potpornim zidom, ali on se oglušio o to. Zgrada je tog dana počela da se trese od ranog jutra, zatim su popucali zidovi, a deo višespratnice se, posle ljuljanja, urušio oko podneva.

Pogledajte više